Tech: Csak fel ne húzza magát: amikor váratlanul megugrik a vérnyomása, be fog jelezni a következő Apple Watch

Tech: Csak fel ne húzza magát: amikor váratlanul megugrik a vérnyomása, be fog jelezni a következő Apple Watch

Többféle egészségügyi problémára is figyelmeztetni fog a következő Apple-okosóra. Figyeli a kiugró vérnyomásértékeket, és jelezni fog egy potenciálisan súlyos alvászavart is.

Bennfentesek szerint az Apple azt tervezi, hogy tovább bővíti okosórájának egészséggel kapcsolatos funkciókínálatát. Többek között egy olyan érzékelőn dolgozik, amelyik figyelmeztet az alvás közbeni veszélyes légzés-kimaradásra, az alvási apnoéra. Pontosabban úgy működik, hogy figyelemmel kíséri alvási és légzési szokásokat, majd értesítést küld, hogy a felhasználó forduljon orvoshoz, amennyiben erre szükség van.

Egy másik érzékelő a vérnyomás megemelkedésére figyelmeztet. Pontos vérnyomás-értékeket továbbra se várjunk, az Apple valamiért nem sieti el e funkció hozzáadását az okosórájához, viszont – jegyzi meg Mark Gurman a Bloomberg ismert Apple-szakértője – a mostani technológia egy későbbi verziója már támogathatja ezt egy majdani Apple Watchban. A versenytársak, például a Samsung hordható eszközei már kínálják ezt a lehetőséget bizonyos piacokon, és egyes egészségügyi cégek, például az Omron is kínálnak olyan órákat, amelyek képesek mérni a vérnyomást.

E két funkció mellett egy új, fizetős egészségügyi szolgáltatást tervez bevezetni jövőre az Apple az Apple Watch-ban. A fizetős egészségügyi coaching szolgáltatás új területet jelenthet az Apple számára az ismétlődő előfizetési bevételek fejlesztésében. Az alkalmazás állítólag edzéseket ajánl majd, feltehetően a fizetős Fitness+ alkalmazáson keresztül, és étkezési terveket is megjelenít majd.

Az Apple szolgáltatási üzletága az iPhone mögött a második legnagyobb. A harmadik negyedévben 19,6 milliárd dollár bevételt realizált, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A jövőbeni egészségügyi coaching szolgáltatás hozzájárulhat a szegmens további növekedéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG