Négymillióba kerül egy vízimentő a szezonra a Balatonnál, több település inkább nélkülük vágott neki a nyárnak

A fizetős strandokon július elsejétől augusztus 31-ig kötelező vízimentőket alkalmazni, ez azonban nem olcsó szolgáltatás: naponta akár bruttó 43 ezer forintba is kerülhet az alkalmazásuk.

Júniusban a következő felirat fogadta a Népszava beszámolója szerint a balatonfenyvesi strandra látogatókat: „vízimentő-szolgálat hiányában a strandot mindenki saját felelősségére veheti igénybe”. Balatonfenyves polgármestere a lapnak azt magyarázta, hogy a költségvetésben idén is elkülönítettek egy összeget vízimentőre, „a korábbi évekkel ellentétben a Balatoni Vízimentő Szolgálat nem tudott szakembert biztosítani, s kellett egy kis idő, míg találtunk megfelelő szolgáltatót”.

Balatonfenyves a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) tudott végül szerződést kötni, a két vízimentő azonban a szezon hátralévő részére több mint hatmillió forintjukba fog kerülni.

Lombár Gábor polgármester szerint „eddig kevesebbe került, ráadásul évekig csak egy embert kellett alkalmaznunk, ám néhány éve történt egy baleset, ami után a szakemberekkel egyetértve úgy döntöttünk, ketten lássák el a feladatot”. A strandolók szerinte többnyire észre sem veszik a vízimentőket, hiszen ez egy olyan szolgáltatás, ami akkor jó, ha nem látszik, viszont sokat kell rá költeniük, méghozzá úgy, hogy nincs is rá semmiféle támogatás, vagy pályázati lehetőség.

A balatoni strandok kétharmadán elvileg kellene alkalmazni vízimentőt, ám a Népszava cikke szerint közel sincs ekkora lefedettség. A VMSZ statisztikáiból kiderül, hogy két éve folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma. Idén mindössze 24 település rendelt tőlük szolgáltatást, 44 strandra. Azok az önkormányzatok, amik nem kötöttek erre a nyárra a szerződést, többségében a szolgáltatás árával magyarázták, hogy miért nem kértek vízimentőt a szezonra.

Az árak pedig valóban elugrottak: öt éve egy napra egy vízimentő 15 ezer forintba és áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra, mára azonban már bruttó 43 ezer forintnál tart a piac egy napra lebontva.

A fizetős strandokon kötelező őket alkalmazni július elseje és augusztus 31-e között. Ha pedig egy strand két vízimentőt alkalmaz, akkor az már kapásból nyolcmilliós kiadást jelent. A VMSZ a lapnak azt mondta: a szolgáltatás ára minden évben az inflációval nőtt.

HVG