Vállalkozás: Újabb nagyhatalmú vezérigazgató tűnt el Kínában

Vállalkozás: Újabb nagyhatalmú vezérigazgató tűnt el Kínában

Az DouYu streamingfelület vezérigazgatóját, Csen Sao-csijét október óta nem látták.

A kínai hatóságok vitték el a Dou You videójáték streaming-felület vezérigazgatóját – írja a Financial Times. A 39 éves Csen Sao-csijét hetekkel ezelőtt hurcolták el, állítólag azért, mert pornográfiát és szerencsejátékot találtak a DouYu platformján és ezek mindegyike illegális Kínában.

„Nem tudtunk kapcsolatba lépni vele október óta” – mondta egy Csenhez közeli forrás. Sem a vezérigazgató eltűnését sem a vállalat ellen zajló nyomozást a DouYu nem volt hajlandó kommentálni, ugyanakkor az állami kézben lévő Cover News szerint nekik a vállalat megerősítette, hogy elvesztették a kapcsolatot Csennel.

Az újabb ismert kínai vezető körül támadt botrány a kormányzó kommunista pártnak sem használ, mivel épp az ellentétét éri el annak, amire a hatalom vállalkozott, miszerint hogy megnyugtassa a vállalkozókat és stabilizálja a magánszektorba vetett bizalmi válsággal küzdő gazdaságot.

A párt júliusban egy 31 pontból álló tervet mutatott be, amelyben az üzleti környezet javítására tett ígéretet, amit az ország vezető mágnásai, köztük a Tencent alapítója, Pony Ma is üdvözölt .

A pártnak azonban még nem sikerült megfordítania a hangulatot, az üzleti bizalom és vele együtt a költekezés sem túl jelentős, különösen az ország technológiai szektorában, amely egy kétéves megszorításokkal teli perióduson van túl.

A kínai hatóságok haragját kiváltó milliárdosok, mint például az Alibaba vezetője, Jack Ma és a China Renaissance vezetője, Bao Fan, azóta sem térhettek vissza a korábban elfoglalt helyükre agazdasági életben. Ma továbbra is többnyire távol marad a nyilvánosságtól, és idejének egy részét Japánban tölti, míg Bao Fant február óta nem látták.

A DouYu 2014-es megalapítása óta Csen Kína egyik vezető játékstreaming és e-sport márkájává építette a céget, amely havonta mintegy 50 millió felhasználót vonz a platformra, akik a League of Legends csatáinak streamelésétől kezdve az élő főzőshow-kig mindent fogyasztanak.

A csoport 2019-ben 775 millió dollárt gyűjtött amerikai befektetőktől, amikor közel 4 milliárd dolláros értéken kilépett a tőzsdére. A pekingi technológiai szigorítás és az élő közvetítések szigorúbb ellenőrzése azonban károsította az üzletét, és elriasztotta a befektetőket. A DouYu piaci értéke kevesebb mint 300 millió dollárra esett vissza, ami jóval a mérlegében lévő közel 900 millió dollárnyi készpénz és rövid távú befektetések értéke alatt van.

A Tencent 38 százalékos részesedéssel rendelkezik a DouYuban, és egy időben azt tervezte, hogy egyesíti a vállalatot a rivális streaming platformmal, a Huyával. A vállalatok 2021-ben elálltak a fúziótól, miután nem kapták meg a kínai trösztellenes hatóságok jóváhagyását.

HVG