A Hamász egyedül felelős a gázai válságért egy palesztin emberjogi aktivista szerint

A Hamász egyedül felelős a gázai válságért egy palesztin emberjogi aktivista szerint

A Hamász valójában nem a palesztinok felszabadítója, hanem egy kleptokrata zsarnoki rezsim – írta a Newsweekben Bassem Eid, Ciszjordániában élő palesztin emberi jogi aktivista. A szerző szerint a Hamász mostani viselkedése egyértelműen azt jelzi, hogy erkölcsi csődbe jutott a szervezet, gyakorlatilag túszul ejtette azt a 2,2 millió palesztint, akik a Gázai övezetben élnek, és emberi pajzsként használja fel őket.

Izraelieket akarnak megölni, és azt akarják, hogy az izraeliek megöljék a palesztinokat, és elveszítsék a globális támogatást. Mindkettő győzelem számukra. Minden, amit a Hamász tesz, az terrorizmus bármilyen definíció szerint.

Bassem azt írja, hogy minden politikus, aki most tűzszünetet követel, félre van vezetve. A Hamász hatalmon hagyása az általuk elkövetett szörnyű emberi jogi jogsértések után nem csak azért elképzelhetetlen, mert Izrael elrettentő ereje csorbulna, lakossága pedig katasztrofálisan védtelen maradna; ez rövid távon veszélyes a ciszjordániai palesztinokra, hosszú távon pedig a világra nézve.

A Hamász alatt az élet elviselhetetlen, akár a tálibok és az ISIS hasonló rendszerei alatt – tette hozzá.

Ha a Hamász nem sértette volna meg Izrael határait, és nem mészárolt volna le 1400 izraelit, akkor ma nem lenne válság Gázában. Ha a terrorcsoport jóhiszeműen tárgyalt volna annak a 240 ártatlannak a szabadon bocsátásáról, akiket még mindig fogva tartanak Gázában, Izrael nem folytatna szárazföldi hadműveletet az övezet ellen – írta.

A Hamász egyedül felelős a gázai válságért.

Bassem kijelentette, hogy a Hamász nem maradhat hatalmon. A palesztin nép egy dolgot kér Izraeltől, az Egyesült Államoktól és az egész világközösségtől, hogy távolítsák el a Hamászt a hatalomból, és győzzék le ezeket a gonosz terroristákat, akik fogva tartják a palesztinokat, ahogyan több mint 200 izraelit és más nemzetek civileit is. Csak akkor lesz esély a békére és a gyógyulásra, ha megszabadítják a palesztin népet ezektől a gonosztevőktől, véli a palesztin férfi.

Írta a Magyar Hírlap