Meggyilkolták a Dnyeszter Menti Köztársaság ellenzékének vezetőjét

Oleg Horjan rablógyilkosság áldozatává válhatott.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Holtan találták tiraszpoli otthonában a Moldovához tartozó oroszbarát, szakadár Dnyeszter menti terület ellenzékének vezetőjét, Oleg Horjant – közölte hétfőn este a helyi „belügyminisztérium”. Tájékoztatásuk szerint Horjan nem természetes halált halt, valaki meggyilkolhattta.

A 47 éves ellenzéki vezető a Dnyeszter Menti Köztársaság kommunista pártjának elnökeként szorosabbra szerette volna fűzni országa kapcsolatát Oroszországgal. Holttestére felesége talált rá egy nyitott – és egyébként üres – széf mellett közös lakásuk egyik szobájában.

A nyomozók szerint nem politikai gyilkosság, hanem betörés történt, Horjan rosszkor lehetett rossz helyen.

A közigazgatásilag Moldovához tartozó, viszont főként orosz ajkúak által lakott Dnyeszter-mellék egy évvel a Szovjetunió felbomlása után, 1990-ben lényegében kikerült Moldova ellenőrzése alól, területén 1992 óta pedig orosz békefenntartó erők is állomásoznak.

A Dnyeszter Menti Köztársaság tavaly közel került ahhoz, hogy belesodródjon az orosz-ukrán háborúba: 2022 áprilisában állambiztonsági minisztériumuktól robbanásokat jelentettek, az pedig azóta sem egyértelmű, hogy szabotázs, vagy szándékos provokáció történt.

Szaporodnak a gyanús balesetek Oroszországban: szabotázs vagy provokáció?

Oroszországban mindig is gyakoriak voltak a gondatlanság miatt bekövetkezett tűzvészek, de mintha az utóbbi hetekben az átlagosnál is gyakoribbá válnának a csapások. Az oroszok – valószínűleg nem minden alap nélkül – az ukrán hadsereget sejtik a „balesetek” mögött, és kemény választ követelnek.

HVG