Zelenszkij: Néhány ország tárgyalásokat folytat Oroszországgal

Zelenszkij: Néhány ország tárgyalásokat folytat Oroszországgal

Az NBC Newsnak adott vasárnapi interjújában Zelenszkijt arra kérték, hogy reagáljon azokra a hírekre, amelyek szerint nyugati tisztviselők megkeresték Kijevet, hogy tárgyaljanak az Oroszországgal folytatandó esetleges béketárgyalásokról. A csatorna azt is igyekezett tisztázni, hogy személyesen is részt vesz-e a folyamatban – írták.

Zelenszkij azt mondta, hogy bár „sok különböző hangot és érzelmet hallott, ellentmondások és javaslatok nélkül”, de nem állt kapcsolatban Oroszországgal, hozzátéve, hogy minden vezető amerikai tisztviselő és politikai döntéshozó tisztában van azzal, hogy nem akar tárgyalni Moszkvával.

Az ukrán elnök azt is hangsúlyozta, hogy nem tapasztalt semmilyen nyílt nyomást a Nyugat részéről, hogy tárgyalóasztalhoz üljön ellenfelével. Ugyanakkor elismerte, hogy „biztos vagyok benne, hogy vannak olyan országok, [ahol] a hírszerzés vagy a vezetők tanácsadói szintjén… talán beszélnek Oroszországgal. Talán gondolkodnak azon, hogyan lehetne mindent kezelni”.

Zelenszkij szerint azonban a tárgyalások mindaddig lehetetlenek, amíg az orosz csapatok el nem hagyják azt a területet, amelyet Ukrajna sajátjának vall.

Írta a Magyar Hírlap