Nógrádi György: Ukrajnában általános a kapkodás +VIDEÓ

Nógrádi György: Ukrajnában általános a kapkodás +VIDEÓ

A portál emlékeztetet: Háromnapos gyászt hirdettek hétfőtől Kárpátalján, miután többen elestek a 128-as gépesített lövészdandárból. Az életüket vesztő katonák emlékére az állami lobogókat félárbócra eresztik, és minden reggel kilenc órától egyperces néma csenddel adóznak a hősöknek. A szórakoztató jellegű rendezvényeket elhalasztják, a templomokban pedig többször tartanak miséket. A magyarokat is soraiban tudó 128-as dandárt Zaporizzsja megyében érte, váratlan orosz támadás egy kitüntetési ünnepség alatt. 28-an haltak meg és tucatnyian megsebesültek az Iszkander rakéta becsapódásától.

Az ukrán sajtó egybehangzó értesülései szerint a tragédiát az okozta, hogy az említett díjátadó ünnepséghez sok katonát vezényeltek nyílt terepre ami könnyű célpontot kínált az orosz hadseregnek. Az ukrán védelmi miniszer azt ígérte, hogy alapos vizsgálatot indítanak – írták.

Nógrádi ezzel kapcsolatban elmondta: Ukrajnában általános a kapkodás, és nem tudni, hogy a 128-as dandárt ért támadásban mennyi magyar sebesült meg.

Szerinte rengeteg túlélő azt mondja, hogy ez stratégiai hiba volt Ukrajna részéről, hogy nyilvános kitüntetést szerveztek. Hozzátette: azt nem lehet tudni, hogy Ukrajna katonai vezetői közül meghalt-e valaki. Rengeteg a kérdőjel.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap