Mire lehet még szüksége egy 43 méteres magasraktárnak?

Az ipari robotika fejlődése felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a belső logisztikát, ráadásul a költségek csökkentéséhez is hozzájárul.

Napjainkban mindenki igyekszik optimalizálni, legyen szó akár kisvállalkozásról, akár nagy, több száz vagy több ezer embert foglalkoztató vállalatokról. A hatékonyság lett az elmúlt idők egyik legnépszerűbb kulcsszava, hiszen ez egy minden területet érintő fogalom, ami nélkül nem lehet garantálni a sikeres üzletmenetet.

Az ipari, termeléssel, illetve kereskedelemmel foglalkozó cégek számára ennek a hatékonyságnak az egyik alapköve az úgynevezett intralogisztika, amely a belső folyamatok zökkenőmentes és olajozott működéséért felelős. Abban, hogy ezek a folyamatok ne akadjanak el, ma már óriási szerepe van az automatizációnak és a digitális, valamint robotizált megoldásoknak.

Ennek a területnek a globális vezető szereplője a több mint 80 éves múltra visszatekintő SSI Schäfer, amely a világon több mint 15 000 szakember segítségével fejleszt olyan innovatív raktártechnikai megoldásokat és koncepciókat, amelyek az intralogisztika jövőjét alakítják. A cég a tárolóktól kezdve az állványrendszereken át egészen a teljesen automatikus rendszerekig mindent a legmodernebb technológia alkalmazásával, saját gyártóüzemeiben gyárt, az önálló rendszerelemektől a komplex raktári megoldásokig.

Ennek egyik legjobb példája az Einhell Germany AG számára 2021 novemberében átadott kiemelt logisztikai központ, amely 240 ezer négyzetméteren terül el, és amely akár 2,3 millió termék egyidejű befogadására és kezelésére is alkalmas. Az SSI Schäfer alakította ki a 43 méteres magasraktár komplett intralogisztikai rendszerét, amely az akkumulátoros fűnyírókat és egyéb barkácseszközöket értékesítő Einhell ügyfeleinek egyre magasabb elvárásait hívatott kielégíteni.

Elképesztően komplex létesítményről van szó, ahol több mint 41 000 raklapot kezelnek, 17 szinten, dupla mélységű tárolással. A betárolást és az árucikkek kigyűjtését az SSI Schäfer öt darab 42 méter magas, SSI Exyz állványkiszolgáló felrakógépével oldják meg, amelyeken darabonként két tehermegfogó üzemel – ezek óránként akár 35 betárolási és kigyűjtési művelet elvégzésére is alkalmasak.

Szintén a rendszer része az SSI Schäfer integrált réteges rakatképző rendszere, illetve a WMS szabványnak megfelelő WAMAS raktári logisztikai szoftver, amely a napi rendelések alakulását figyelembe véve irányítja a raktári folyamatokat. A hozzá kapcsolódó WAMAS Lighthouse egyedi SCADA felület pedig központi információs rendszerként üzemelve minden lényeges adatot valós időben tud közölni a központ munkatársaival.

„A szoftverekkel kapcsolatosan bizonyított szakértelemmel rendelkező intralogisztikai piacvezetőként az SSI Schäfer egyetlen forrásból biztosítja a teljes rendszertechnológiát, így a projektek minimális illesztésekkel megvalósíthatók, az elvárt minőségben és a lehető leggyorsabban” – hangsúlyozta a projekttel kapcsolatban Palasik Márton, a logisztikai megoldások üzletág magyarországi vezetője. „Az Einhell számára emellett a fenntarthatósági szempontok is az SSI SCHÄFER mellett szóltak. Az oszlopban elhelyezett ellensúlyuknak köszönhetően az SSI Exyz állványkiszolgáló berendezések lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hasonló megoldások.”

Az SSI Schäfer Exyz felrakógép termékcsaládját a cég nemrég egy kompakt, úgynevezett „C” típussal egészítette ki, amely hatékonyan képes automatizálni a hagyományos rakodólapos állványrendszerek kiszolgálását, akár 13,5 méteres magasságig, és mindezt úgy, hogy nem szükséges a raktárhelyiség padlóját átalakítani vagy más, jelentős befektetéssel és sok kényelmetlenséggel járó átépítési munkálatokat elvégezni.

A cég tíz évvel ezelőtt dobta piacra az Exyz-állványkiszolgáló berendezéseit, amelyeket azóta is fejlesztve csúcsra járatta az intralogisztikai rendszerek energia-, teljesítmény- és költséghatékonyságát, különösen, hogy a moduláris rendszer szabványos egységeit közös eszközplatform alapján készítik, ami rendkívül rugalmas alkalmazási lehetőségeket nyújt a cég ügyfeleinek. Az Exyz-rendszerekből jelenleg 11 különféle méretű változat érhető el. Ezzel az Exyz berendezések az automatizálási megoldások ipari szabványává váltak, amelyek akár 45 méteres magasságig hagyományos és csatornás raktárakban, illetve komissiózó és mélyhűtő raktáregységekben is felhasználhatóak.

Hasonlóan hatékony az SSI Schäfer automatizált raklapszállító megoldása, a kifejezetten a csatornaraktárakhoz kifejlesztett SSI Orbiter raktári szállítókocsi rendszere. A félautomata megoldás lehetővé teszi a hibás pozicionálás és az anyagsérülések elkerülését, de jelentős mennyiségű manuális anyagmozgatási időt is megspórol a felhasználók számára, mivel amíg az SSI Orbiter az adott raklapot viszi a helyére, a targoncás munkatárs már mehet is a következő raklapért, ami hatalmas időnyereséggel és jelentős hatékonyságnövekedéssel jár.

Az SSI Schäfer ökoszisztémájának szerves részét képezi az úgynevezett SSI Lift&Run raklapkezelő rendszer is, amely a csatornaraktárakban nyújt segítséget a raklapok nagy dinamikájú szállításához. A folyosónként 2-4 állványszint kiszolgálására alkalmas raktárgép az előbb említett SSI Orbiter tehermegfogóval is képes olajozottan együttműködni. A klasszikus állványkiszolgáló rendszerekkel ellentétben ráadásul felső vezetősínre sincs szüksége, így több egymás felett elhelyezett berendezés alkalmazásával akár 45 méteres magasraktárak kiszolgálása is zökkenőmentesen megoldható.

HVG