Sojgu: A NATO-fegyverek szállítása ellenére a kijevi rezsim veszít

Sojgu: A NATO-fegyverek szállítása ellenére a kijevi rezsim veszít

„Az újfajta NATO-fegyverek szállítása ellenére a kijevi rezsim veszít. Az orosz erők továbbra is aktív védekezést folytatnak, és hatékonyan okoznak károkat” – mondta a miniszter szerdán egy kormányülésen.

Sojgu külön kiemelte az orosz légvédelmi csapatok sikereit, dicsérve őket, amiért a múlt hónapban több mint 1400 sikeres elfogást hajtottak végre ukrán eszközök ellen. A lelőtt célpontok között 37 repülőgép és hat ATACMS taktikai ballisztikus rakéta is szerepel – mondta. Ez utóbbi képességet az Egyesült Államok október elején biztosította, miután az ukrán kormány hónapokig kérte.

Sojgu összehasonlította a lelőtt ukrán gépek számát azokkal az F–16-osokkal, amelyeket a nyugati adományozók ígértek Ukrajnának. Az ígért flotta megsemmisítéséhez Oroszországnak nagyjából húsz napra lenne szüksége a múlt hónapok eredményei szerint – jegyezte meg.

A nyugati kormányok megesküdtek, hogy támogatják Ukrajnát „addig, amíg szükséges” Oroszország legyőzéséhez a harctéren, de továbbra is kérdéses, hogy képesek-e beváltani az ígéretet. A múlt hónapban kirobbant közel-keleti konfliktus, amely Izrael részéről a fegyverek iránti kereslet megugrását okozta, tovább gyengítette Kijev képességét a nyugati segítség megszerzésére.

Az Ukrajnának nyújtott támogatás vitás kérdéssé vált az ellenzéki többségű amerikai képviselőházban. A Republikánus Párt újonnan kinevezett elnöke, Mike Johnson a múlt héten elutasította a Fehér Ház javaslatát, amely szerint a kiadásokat több biztonsági céllal, köztük Ukrajnával kapcsolatban is össze kellene vonni. Az általa hétfőn beterjesztett törvényjavaslat külön 14,3 milliárd dolláros csomagot javasol Izraelnek. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy megvétózza azt.

A konfliktus költségei az uniós országok kormányaira nyomást gyakorolnak, mivel a választók olyan pártok felé fordulnak, amelyek a nemzeti érdekek előtérbe helyezését ígérik Kijev támogatásával szemben, amint azt a szeptember végi szlovákiai általános választások is példázzák. Az újonnan megválasztott miniszterelnök, Robert Fico ellenezte Ukrajna támogatását, Kijev korrupciós problémáira hivatkozva.

Írta a Magyar Hírlap