A spanyol trónörökösnő nagykorúvá válása alkalmából felesküdött az alkotmányra

A spanyol trónörökösnő nagykorúvá válása alkalmából felesküdött az alkotmányra

MH/MTI
2023. október 31. kedd. 17:44

A dinasztia folytonosságát szimbolizáló eseményen, a mintegy 600 meghívott, a többi közt képviselők, tartományi elnökök, volt kormányfők, közjogi méltóságok jelenlétében elhangzott eskütétellel a trónörökös mostantól törvényesen apja nyomdokaiba léphet annak halála, lemondása vagy egyéb akadályoztatása esetén.

Spanyolország történetében 190 év óta először nő a trónörökös, és Leonóra a második, aki esküt tesz a 45 évvel ezelőtt hatályba lépett spanyol alkotmányra.

Az eskütételt követően, a királyi palotában megrendezett ünnepségen mondott beszédében Leonóra megerősítette elkötelezettségét a demokratikus elvek és az alkotmányos értékek mellett.

„Azt kérem, bízzatok bennem, ahogy én is minden bizalmam jövőnkbe helyezem, Spanyolország jövőjébe” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: kötelezettségeit teljes és feltétel nélküli odaadással fogja teljesíteni.

A spanyol főváros napok óta készült az ünnepségre. Madrid polgármestere videóüzenetben kérte a helyieket, hogy zászlóval díszítsék az ablakokat, erkélyeket, balkonokat.

A várost ellepték a trónörökösnő arcképével díszített plakátok. Az ajándékboltokban az eseményhez kötődő dísztárgyakat, bögréket, tányérokat, hűtőmágneseket kezdtek árusítani.

Két belvárosi köztéren óriáskivetítőt állítottak fel, amelyen az eskütétel élő közvetítését lehetett figyelemmel kísérni. Mindkét helyszínen tömeg gyűlt össze, ahogy a parlamentet a királyi palotával összekötő útszakasz mentén is. A királyi gárda díszegyenruhás lovasainak felvezetésével, autón érkező trónörököst zászlókat lengetve, ovációval fogadták.

Az eskütétel pillanatában a királyi tüzérség 19 díszlövést adott le a palota udvarán felállított ágyúkból, és az ország különböző pontjain megkongatták a templomi harangokat.

Írta a Magyar Hírlap