Nógrádi György: Sosem jön el a világbéke?

Nógrádi György: Sosem jön el a világbéke?

– Mostanra a konfliktus több mint húsz hónapja tart, a fronton állóháborúval. A veszteségek mindkét oldalon hatalmasak. Aki csak tud, próbál kibújni a katonai szolgálat alól. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tanácsadója bejelentette, hogy kéri, toloncolják vissza az unióból a katonaköteles korú, menekült férfiakat. Megmosolyogták, egyetlen ország sem hajtotta végre a kérést. Kijev szerint nyolcezer fő bújt ki a kötelező katonai szolgálat alól. A valóság ennél jóval több, a városok tele vannak végtaghiányos nyomorékokkal. Először a háború történetében ukrán nők mentek ki nemrég az utcákra tüntetni, hogy kérik vissza a férjeiket, akik 18 hónapja, a háború kezdete óta, vannak a fronton – írja az orosz–ukrán háborúról.

– Néhány nappal ezelőtt Zelenszkij szokásos napi monológjában bejelentette, hogy az ukrán csapatoknak előírja, mostantól naponta ötszáz méter és egy kilométer között kell előrenyomulniuk. Semmi sem történt, de a sorozás egyre brutálisabban zajlik. A tél is közeleg. Meglátjuk, ez hogyan fogja befolyásolni a jelenleg ötszázharminc kilométer hosszan folyó háború menetét – tette hozzá.

Nógrádi a Közel-Keleten zajló konfliktusról is írt:

– Arra nincs válasz vagy magyarázat, hogy ezt a meglepetésszerű, profi módon, hosszú időn keresztül előkészített támadást hogyhogy nem észlelte sem a nyugati, sem az izraeli hírszerzés. A Hamász nem használt rádiózást, és Izrael figyelme a vallási ünnepen lanyhult. Az esetleges csapást tévesen Ciszjordánia felől várták. A Vaskupola hiába a világ egyik legjobb rakétaelhárító rendszere, nem volt felkészülve ilyen fokú, több ezer rakéta gyakorlatilag egyidejű csapására.

Kérdés, lesz-e második és esetleg harmadik front a háborúban. A Libanonban működő Hezbollahnak több mint százezer rakétája és a Hamászhoz hasonlóan kiváló iráni kapcsolatai vannak. Ciszjordánia területén rendszeresek a tüntetések, de eddig komolyabb összecsapás az ott élő zsidók és palesztinok között nem volt. A palesztin szervezetek nem egységesek, Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a palesztinok felszólították, hogy vegyen részt a háborúban vagy mondjon le. Ha egyikre sem hajlandó, meg kell ölni, mert legitim célpont. A palesztin támadás után a világ újra megosztottá vált – véli a szakértő.

– Jó megoldás nincsen. Az izraeli győzelem következménye a Hamász szétverése vagy stratégiai meggyengülése lesz. A fegyverszünet lehetséges, a béke sajnos távol van. A térségben a határok, Jeruzsálem, a menekültek és a víz kérdése a legfontosabb, ám ezekről még tárgyalás sincsen – zárta sorait Nógrádi.

Írta a Magyar Hírlap