Itthon: Lázár elnézést kért a vasúti balesetekért és a késésekért is

Itthon: Lázár elnézést kért a vasúti balesetekért és a késésekért is

A miniszter egy tízéves vasútfejlesztési tervvel lobbizik a kormánynál.

A kormány nevében elnézést kért Lázár János miniszter azoktól, akik vonatozás közben balesetet szenvedtek, illetve akiknek késett a szerelvényük. A miniszter erről a Rádió7-nek adott interjúban beszélt, amit a vg.hu szemlézett.

Lázár szerint ugyanakkor a MÁV-nál látható problémák a hiánygazdálkodás eredményei, emiatt nő a balesetek kockázata is. Fontosabb a biztonság, mint hogy az utasok késnek-e, a felelősséget pedig vállalja miniszterként és politikusként is.

A múlt hónapban a Debrecenből Fehérgyarmatra tartó vonaton felrobbanó hűtővíz miatt szenvedett égési sérülést több utas, a baleset után a miniszter azonnali vizsgálatot  követelt.

A vidéki vasútvonalak bezárásakor személyes dilemmái is voltak, de állítása szerint itt is a biztonsági preferenciák döntöttek. A buszos szolgáltatás az érintett vonalakon 700 millióval olcsóbb, de nem ez volt a döntő érv.

„Ha valaki vonatpárti, inkább együtt kellene működnie, ahelyett, hogy felnagyítaná a problémákat.” – üzent vélhetően Vitézy Dávidnak a tárcavezető, miután a volt közlekedési államtitkár többször kritizálta a vasúttal kapcsolatos intézkedéseket.

Az építési miniszter egyébként egy tíz éves vasútfejlesztési programmal is előállt, programját augusztus 20. után viszi a kormány elé.

HVG