Pszichológia magazin: Nem mindegy, hogy önmegvalósítunk vagy énmegvalósítunk

Pszichológia magazin: Nem mindegy, hogy önmegvalósítunk vagy énmegvalósítunk

Szükségleteink piramisának csúcsán az önkiteljesítés, önkifejezés, önmagvalósítás áll. Korunk egyik legnagyobb adománya, hogy manapság mind több időnk jut erre. Az amerikai filmekben mindez egyszerűnek tűnik, de jó, ha tudjuk, hogy a folyamat tele van buktatókkal – erről szól és ehhez nyújt segítséget a legújabb HVG Extra Pszichológia magazin.

Az önmegvalósításhoz nélkülözhetetlen az önismeret. „Ha az ember rálép erre az útra, az bizonyosan rengeteg, főként belső munkával jár. És akárcsak bármilyen mértékű fejlődés és változás az életünkben, aktív és folyamatos önreflexiót igényel. Nemcsak magunkat, de kapcsolatainkat, kapcsolódásainkat is újra meg újra kell fogalmazni” – írja Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője a napokban megjelent lapszám bevezetőjében.

Megemlítve az L. Stipkovits Erikával a lapban készült interjút, amelyben a klinikai szakpszichológus kifejti: egyszerre kell tisztában lennünk a múltról szóló önértékelésünkkel, a jelent tükröző önbecsülésünkkel, illetve a jövőbe mutató önbizalmunkkal, hogy harmóniába kerülhessenek vágyaink, céljaink és képességeink.

Milyenek az önmegvalósító emberek, mit tanulhatunk tőlük? Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus végigveszi, milyen tulajdonságokat érdemes fejlesztenünk a cél érdekében. Ugyanígy fontos tudatosítani az olyan tényezőket, amelyek hátráltatják a folyamat kibontakozását; az önmegvalósítás gátjairól szól Makai Gábor pszichológus cikke.

Az önismeretcsapda jelenségébe vezet be Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő. „Manapság az önismeret is önmegvalósításunk tárgya lehet, hiszen szinte kultusszá vált a tudatosság, önmagunk feltérképezése. Mindez azonban a visszájára is fordulhat, mert a látszat ellenére eltávolíthat saját magunktól” – olvasható írásában, amelyben a megoldásra is szert tehetünk.

[embedded content]

Feldmár András pszichoterapeuta és Tóth László teológus, mentálhigiénés szakember a felelősségvállalásról beszélgetnek a téma kapcsán. Sok embernek ugyanis az az élménye, hogy csak belesodródik helyzetekbe, kapcsolatokba, és utána tehetetlen. Mennyi felelősséget vállalunk magunkért, ha úgy érezzük, ideje változtatni? Mitől függ, mennyire bátran lépünk tovább?

És ha már önmegvalósítani szeretnénk, mennyire engedi ezt a párunk, a családunk? Mitől lesz az egyik kapcsolat támogató, míg a másik elveszi a kedvet? Balogh Klára orvos, pszichoterapeuta a féltékenység és irigység hátterét elemezve megmutatja, hogyan tudunk változtatni még akkor is, ha már belekerültünk a demotiváló sodrásba.

Külön tudomány és művészet, miképp segítsük gyermekeink önmegvalósítását. A genetika és a temperamentum dimenzióit emeli ki Danielle Dick amerikai pszichológus, míg Vida Ágnes gyermekpszichológus életkoronként veszi végig a tehetséggondozás lehetőségeit.

Manapság mintha az élet értelme az önmegvalósítás lenne, szinte mindent feláldozunk az oltárán. De boldoggá tesz-e az adott cél elérése, képességeink teljes kibontakoztatása? A tévhitekről szól Nagy Beáta Magda pszichológus írása.

Hasonlóan az önfejlesztés és a boldogság kapcsolatát kutatja Nagy Henriett pszichológus, egyetemi docens, aki a lassítást tartja mai világunkban nélkülözhetetlennek az élet átéléséhez. Ha lassítunk a tempónkon, és elkezdjük megfigyelni és átérezni a körülöttünk és velünk történteket, előnyére változik a világunk. Önfejlesztő módszerekkel elérhetjük az újfajta létformát – íme az önmegvalósítás új értelme.

Keresse a HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számát az újságárusoknál vagy rendelje meg!

HVG