Tech: 15 órás műtéttel, agyimplantátummal és MI-vel érték el orvosok, hogy egy lebénult férfi újra mozgathassa a karját, és érezhesse az érintéseket

Tech: 15 órás műtéttel, agyimplantátummal és MI-vel érték el orvosok, hogy egy lebénult férfi újra mozgathassa a karját, és érezhesse az érintéseket

„Teljesebb, szabadabb életet” élhetnek a lebénult betegek egy új, a mesterséges intelligenciát is bevető eszköznek köszönhetően a Feinstein Orvosi Kutatóintézet munkatársainak reményei szerint.

Különleges dolgot vittek véghez a közelmúltban a Feinstein Orvosi Kutatóintézet munkatársai, kifejlesztettek ugyanis egy olyan, mesterséges intelligenciát is alkalmazó módszert, melynek köszönhetően egy ember újból meg tudta mozdítani a karját, és érezhette, ahogyan megfogják a kezét. Keith Thomasról van szó, aki 2020-ban súlyos autóbalesetet szenvedett. Ebben megsérült a gerincének C4-es és C5-ös csigolyája, melynek következtében mellkastól lefelé lebénult, és onnantól nem is érez semmit. Ezen változtattak a Feinstein szakemberei.

A folyamat hosszadalmas volt: először is, a férfi agyát hónapokon át térképezték a kutatók MRI-vizsgálatokkal. Erre azért volt szükség, hogy meghatározzák, az agyának mely részei felelek a karjának mozgatásáért, valamint az érintések érzéséért. Ezután – négy hónapja – egy rendkívül hosszú, 15 órás műtétnek vetették alá a férfit, ekkor ültettek mikrochipeket az agyába. Ha a hosszú beavatkozás nem lenne elég, Thomas bizonyos részein még ébren is volt, hogy elmondhassa, mit érez a kezében.

A végeredmény több mikrochip a férfi testében, de a fejére külső portok is kerültek, amelyek egy mesterséges intelligenciával felszerelt számítógéphez csatlakoznak, amely képes a férfi gondolatait értelmezni, majd végrehajtani azokat. A megközelítést a kutatók „gondolatvezérelt terápiának” nevezték el, lévén a páciens szándéka indítja el a folyamatot – írja az Engadget.

Például, ha Keith Thomas arra gondol, hogy szeretné megmozdítani a kezét, az agyimplantátuma jeleket küld a számítógépnek, majd ez jelet küld a gerincén, valamint a kézizmain lévő elektródákra – így mozgást stimulálva.

[embedded content]

Az eredmény pedig, hogy a férfi képes mozgatni a karját, és érezheti, ahogyan valaki megfogja a kezét. A közbeiktatott számítógépből következik azonban, hogy ez csak akkor lehetséges, amikor a laborban van – de a kutatók szerint Thomas akkor is a javulás jeleit mutatja, amikor a rendszer nem működik, tehát a felépülésben is segíthet neki.

A kutatók remélik, ezzel megváltoztathatják a lebénult emberek életét.

„Ez az első alkalom, hogy egy lebénult emberben elektronikusan összekapcsolták az agyat, a testet és a gerincvelőt, hogy helyreállítsák a mozgást és az érzet képességét” – mondja a technológiát kifejlesztő Chad Bouton, a klinikai vizsgálat vezetője. A szakember megjegyzi: céljuk, hogy ezzel a technológiával egyszer a bénult emberek egy önállóbb, teljesebb életet élhessenek.

HVG