Gazdaság: Kínai konténerszálíltó hajó okozhatta a balti gázvezeték sérülését

Gazdaság: Kínai konténerszálíltó hajó okozhatta a balti gázvezeték sérülését

A finn rendőrség keddi jelentése szerint feltehetően egy kínai konténerszállító hajó leszakadt horgonya okozta október 8-án a Finnországot és Észtországot összekötő tenger alatti gázvezeték és telekommunikációs kábelek jelentős sérülését, írja a Portfolio. A hatóság azt még nem közölte, hogy balesetről vagy szándékos cselekményről van-e szó, még nem érték el a hajó kapitányát. Az eddigi gyanakvásokat felülírva, ezek szerint nem Oroszország, vagy egyéb állami szereplő áll a sérülés hatterében.

A friss információk szerint a vizsgálat középpontjában a kínai NewNew Polar Bear konténerszállító hajó áll, amely a csővezeték és a kábelek felett haladt a sérülések idején. Erről már pénteken tettek említést. Kedd reggel pedig felszínre hoztak egy horgonyt a tengerfenékről, ahol a vezeték október 8-án megrepedt. A felhozott horgony egy darabja, a két tüskéje közül pedig az egyik eltört. Megállapították, hogy a NewNew Polar Bearről valóban hiányzik az egyik horgony.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a következő lépés, hogy szándékos volt-e a baleset, vagy gondatlanság és rossz tengerészeti gyakorlat okozta. A nyomozás és az adatgyűjtés még tart, a Balticconector sérülésének javítása legalább öt hónapba is telhet. Ez nem okoz majd komoly gázellátási problémákat Észtországban, illetve más balti országokban se, más úton is be tudják szerezni a hiányzó mennyiséget.

HVG