Érkezőben a Xiaomi első autója, meggyőző hatótávot ígérnek neki

Közel nyolcszáz kilométeres távot ígér az okostelefon-gyártókén hírnevet szerzett márka első autója.

A Xiaomi a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, amely immár mobilitási eszközök szállítójaként is sikeres, elektromos rollerei és robogói nagy számban kelnek el.

A cég több mint két éve bejelentette, hogy elektromos autót is gyártan majd, s az első modell érkezése 2024 elejére várható. A konkrét fejlesztésekről ugyan nem sokat tudni, de most kiszivárgott, milyen kapacitású akkumulátorral érkezhet a debütáló modelljük. A számok ígéretesnek tűnnek: a hírek szerint 100 kWh-s akkumulátorral lesz elérhető az autó, az elektromos rendszer pedig 800 Volton üzemel, vagyis ultragyorsan tölthető lesz – írja a CarNewsChina. A lap szerint az újdonság neve Modena lehet.

Hasonlóval képességű akkumulátor-rendszerrel jelenleg csak nagyon kevés jármű büszkélkedhet, ezek mind jócskán 600 kilométer feletti hatótávot ígérnek.

A kínai gyártó modellje több területen is támaszkodik majd a cég eddigi tapasztalataira: a Xiaomi a saját chipjeit és járműrendszer-architektúráját használja majd, vagyis nem függne a beszállítóktól. A cég mobileszközökön szerzett rutinja alapján arra is számítani lehet, hogy a fedélzeti elektronika is modern lesz, az önvezető rendszere például komplex LiDAR-szenzorokat használ majd.

Az árakról egyelőre csak spekulációk vannak, ezek szerint 300 000 kínai jüan (15 millió forint) körül lesz az átlagár, ami rendkívül jó ajánlat lenne egy ilyen kapacitású autóért. Ez azonban a kínai ár, a világ többi részén ennél lényegesen magasabb összeggel lehet számolni.

HVG