Gazdaság: IMF: „Európa beteg embere” jövőre a világ harmadik legnagyobb gazdaságává lép elő

Gazdaság: IMF: „Európa beteg embere” jövőre a világ harmadik legnagyobb gazdaságává lép elő

Japán bruttó nemzeti összterméke (GDP-je) idén a világranglista harmadik helyéről a negyedikre csúszik vissza, miközben a német GDP a negyedik helyről feljön a harmadikra – számol be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzésének eredményeiről a kyodonews.net hírportál.

A helycsere némileg meglepő, a hírek mostanában német gazdaság gyengélkedéséről, szerkezeti problémáiról szólnak, sokan újra „Európa beteg embereként” emlegetik Németországot. Várhatóan Németország lesz a világ egyetlen nagy gazdasága, amely 2023-ban zsugorodik. A bajok ugyan eltérnek a 90-es évek végitől, de ismét nagy adag reformra lenne szükség a versenyképesség helyreállításához. A német jegybank, a Bundesbank a teljes 2023-as évre Németország 0,3 százalékos gazdasági visszaesését prognosztizálja, amit alátámaszt, hogy a GDP az elmúlt három negyedévben nem tudott növekedni.

Tíz éve még Németország az újabb gazdasági csodát ünnepelte, 2010 és 2015 között évente átlagosan 2,1 százalékkal növekedett. Az euróövezet – a német gazdaság nélkül – ugyanebben az időszakban évi átlag 0,8 százalékkal nőtt csupán. 2016 és 2022 között aztán az euróövezet többi gazdasága felgyorsult, Németország pedig veszített lendületéből. A monetáris unióban (Németország nélkül) a GDP növekedése 2016 és 2022 között évente átlagosan 1,7 százalék volt, míg Németországban 1,1 százalékra lassult.

A japán és a német gazdaság helycseréjének magyarázata, hogy az összehasonlítás a GDP folyó árán és dollárban történik. A folyó áras német GDP-t pedig pörgeti a magas infláció – amely persze közelében sincs a magyarnak, szeptemberben 4,3 százalékos volt uniós módszertan szerint, miközben Magyarországon 12,2 százalék. A dollárban számolt német és japán GDP változásában természetesen az euró és a jen dollárral szembeni árfolyamváltozása is szerepet játszik.

Az IMF előrejelzése szerint 2026-ban India GDP-je is megelőzi a japánt.

HVG