Biden: a Hamász támadása rosszabb, mint a 2001 szeptember 11-i terrortámadás

Biden: a Hamász támadása rosszabb, mint a 2001 szeptember 11-i terrortámadás

Legalább 31 amerikai volt a Hamász által október 7-én megölt “több mint 1300 ártatlan izraeli” között – mondta Biden Tel-Avivban.

Gyerekeket mészároltak le. Csecsemőket mészároltak le. Egész családokat mészároltak le. Megerőszakolások, lefejezések, élve elégetett holttestek – idézte Biden, az Iszlám Államhoz (IS, korábban ISIS) hasonlítva a Hamászt és atrocitásaikat a “tiszta, hamisítatlan gonoszsághoz”, amelyet nem lehet racionalizálni vagy mentegetni.

Amióta ez a terrortámadás megtörtént, azt láttuk, hogy Izrael 9/11-eként írják le. De egy Izrael méretű nemzet számára ez olyan volt, mint tizenöt 9/11 – mondta Biden.

Lehet, hogy a lépték más, de biztos vagyok benne, hogy ezek a borzalmak valamiféle ősi érzésre tapintottak rá Izraelben, ahogyan az Egyesült Államokban is megtörtént és megtapasztalták. -említette az elnök.

Az amerikai elnök sürgette az izraelieket, hogy ne “eméssze fel” őket az a “mindent elsöprő düh”, amelyet bizonyára éreznek, megjegyezve, hogy az amerikaiak is feldühödtek 9/11 után, “és miközben igazságot kerestünk és igazságot kaptunk, hibákat is elkövettünk”.

Biden megjegyezte, hogy a Hamász “nem képviseli a palesztin népet”, amely “szintén nagyon szenved”. A gázaiaknak “élelemre, vízre, gyógyszerekre, menedékre van szükségük”, és az USA arra kérte Izraelt, hogy járuljon hozzá az Egyiptomból a palesztin területre irányuló humanitárius szállítmányokhoz – feltéve, hogy azokat ellenőrzik, és nem a Hamászhoz kerülnek.

Az Egyesült Államok 100 millió dolláros új humanitárius segélyt ígért Gázának és Ciszjordániának egyaránt, hogy támogassa a több mint egymillió kitelepítettet és konfliktus sújtotta palesztinokat – jelentette be Biden.

Biden szerint a béke csak “kétállami megoldással” jöhet létre, és a közelmúltbeli támadások csak megerősítették “elkötelezettségét és eltökéltségét”, hogy ez megvalósuljon.

Nem vagytok egyedül. Amíg az Egyesült Államok áll – és mi örökké állni fogunk -, addig nem hagyjuk, hogy valaha is egyedül legyetek – mondta Biden az izraeli hallgatóságnak, majd így zárta:

Izrael ma, holnap és örökké biztonságos, zsidó és demokratikus állam lesz.

Írta a Magyar Hírlap