Élet+Stílus: A Guardian kirúgta a karikaturistáját egy Netanjahu-rajz miatt

Élet+Stílus: A Guardian kirúgta a karikaturistáját egy Netanjahu-rajz miatt

Steve Bell több mint 40 éve dolgozott a lapnál, most antiszemitizmussal vádolják, és nem hosszabbítják meg a szerződését.

A kifogásolt képen Bell Izrael elnökét bokszkesztyűben ábrázolja, aki szikét tart a hasához, és Gáza alakú vágást készít a testén, a rajzon a következő felirat olvasható: „Gázai lakosok, szálljatok ki most” – írja a Daily Mail.

A kritikusai szerint ez Shylockra, Shakespeare A velencei kalmár című drámájában szereplő zsidó pénzkölcsönzőre utal, aki húst követel valakitől, aki nem tudja visszafizetni.

Bell viszont megvédte a képet, és visszautasította az antiszemita vádakat. Azt mondja, ő David Levine 1960-as évekbeli karikatúráját idézte meg, aki Lyndon B. Johnson amerikai elnököt vietnami heggel a törzsén rajzolta meg anno.

A karikaturista több mint 40 éve dolgozik a baloldali újságnál, most azt állítja, azt mondták neki, hogy nem hajlandó többé közzétenni alkotásait.

Nem ez az első alkalom, hogy Bell munkáját antiszemitizmussal vádolják. 2020-ban a karikaturistát egy olyan rajz miatt érte kritika, amelyen Keir Starmer Jeremy Corbyn lefejezett fejét kínálja egy tányéron. Ezt Caravaggio olasz festő Salome Keresztelő János fejével című alkotásához hasonlították.

A Guardian szóvivője megerősítette, hogy az újság nem hosszabbítja meg szerződését.

HVG