Ukrajna minden hadköteles férfit és nőt behívna az „iratok ellenőrzése” céljából

Ukrajna minden hadköteles férfit és nőt behívna az „iratok ellenőrzése” céljából

Volodimir Fityo szombaton tette a megjegyzéseket az ukrán állami irányítású televízió élő adásában.

„Most szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a haza védelmének kötelessége Ukrajna alkotmányában van rögzítve, és ahhoz, hogy készen álljon valaki arra, hogy teljesítse Ukrajna védelmére vonatkozó kötelességét, el kell jönnie a területi toborzási és szociális támogatási központokba [sorozóirodákba], hogy frissítse az okmányait” – jelentette ki Fityo.

A javasolt látogatásra a helyi sorozóirodában azért van szükség, hogy „megfelelően használják ki” az ország toborzógépezetének korlátozott erőforrásait, valamint hogy felmentsék a szolgálatra alkalmatlanokat – állította Fityo.

Az „önkéntes” behívás nemcsak a katonai korú férfiakat, hanem a női orvosokat és a katonai múlttal rendelkező nőket is érinti – tette hozzá.

„Ha van bármilyen ok a halasztásra – mutassák be azokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat megfelelően használják fel. Az a személy, aki az adatbázis szerint katonaköteles és egészséges, de valójában beteg, de nem jelentette be – nem tudjuk, hogy az illető nem szolgálhat” – magyarázta a tisztviselő.

Nem volt világos, hogy az ukránoktól valójában milyen mértékben várható, hogy megfogadják a szóvivő felhívását, tekintettel Kijev kaotikus mozgósítási törekvéseire, amelyeket beárnyékoltak a sorozótisztek által a sorkötelesekkel szemben elkövetett erőszakos bűncselekmények, valamint az országot elhagyni próbáló, a sorozás alól kibújók nagyszámú őrizetbe vétele.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség vezetője a vasárnapi adás során külön felszólalva elárulta, hogy a szolgálat az ellenségeskedések kezdete óta több mint 22 ezer behívóelkerülőt fogott el az ország határán. A tisztviselő szerint naponta átlagosan legalább 20 hadköteles katonát fognak el. A menekülők túlnyomó többsége, mintegy 16 000-en, úgy próbálták elhagyni az országot, hogy a határt lakatlan területeken próbálták átlépni.

További mintegy 6800-at a határátkelőhelyeken fogtak el, amikor hamis okmányokkal próbáltak átjutni – tette hozzá Demcsenko.

Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedett az orosz erők ellen június elején indított, sokat hangoztatott ellentámadása során. A legfrissebb orosz becslések szerint, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten közölt, a kijevi erők „több mint 90 ezer embert”, 557 harckocsit és 1900 páncélozott járművet veszítettek a hadművelet kezdete óta, kevés vagy semmilyen kézzelfogható eredmény nélkül. Vasárnap Putyin azt mondta, hogy az ellentámadás “teljes kudarcot vallott“.

Írta a Magyar Hírlap