Kiszelly Zoltán: Győzelmi kommunikáció már van, de győztes még nincs Lengyelországban

Kiszelly Zoltán: Győzelmi kommunikáció már van, de győztes még nincs Lengyelországban

Sütő-Nagy Zsolt
2023. október 16. hétfő. 0:06

Beigazolódott Kiszelly Zoltánnak, a Századvég Politikai Elemzések Központja igazgatójának előzetes várakozása, aki lapunknak nyilatkozva rendkívül szoros eredményt várt a lengyelországi parlamenti választásokon. A politológus úgy látja, hogy még a végeredmény tudatában sem lehet majd megmondani, ki tud kormányt alakítani, az csupán a következő napok vagy hetek egyeztetései nyomán dőlhet el.

A lapunknak vasárnap is nyilatkozó Kiszelly Zoltán szerint az választásokat követő exit poll-eredmények alapján csak az tűnik egyértelműnek, hogy a kormányzó PiS kapta kapta a legtöbb voksot, ám sem önállóan, sem a legkézenfekvőbb szövetségesével, a Konföderációval nem tudna többséget létrehozni, ugyanakkor korai lehet a baloldal vasárnapi öröme, és Donald Tusk győzelmi kijelentése.

„Győzelmi kommunikáció már van, de győztes még nincs. Ha az exit poll-eredmények beigazolódnak, akkor a jelenlegi kormánypárt kaphat először felkérést a kormányalakításra, és ez mindenképpen előny lehet számára, hiszen a harmadik legerősebb párt, a Harmadik Út korántsem olyan egységes, mint gondolnák” – jelentette ki a politológus. „A Harmadik Út több, nem teljesen azonos elképzelésű pártból áll, korántsem egyértelmű, hogy minden képviselőjük elzárkózik majd a PiS-től. Éppen ezért még a végleges eredmények tudatában sem lehet majd biztosan megmondani, hogy a globalista vagy a nemzeti erők alakítanak végül kormányt. Fontos, hogy melyik oldal lesz képes olyan kompromisszumokra, amely a többséghez elvezet. Lengyel barátaim szokták mondani, hogy legfeljebb majd improvizálunk, és ez az improvizációs képesség a következő napokban, hetekben meghatározó lehet.”   

Írta a Magyar Hírlap