Élet+Stílus: Családlátogatásra ment Gázába, most ott ragadt egy Manchesterben kutató palesztin

Élet+Stílus: Családlátogatásra ment Gázába, most ott ragadt egy Manchesterben kutató palesztin

Mohammed Ghalayini nem is akar kijönni a Gázai övezetből: úgy érzi, dolga van bent.

Mohammed Ghalayini a Gázai övezetben rekedt. A Guardian beszámolója szerint a tudós Manchesterben kutat, csupán családját látogatta meg az övezetben, amikor október hatodikán hajnalban arra ébredt, hogy Gázából rakéták szállnak fel Izrael felé. A Guardiannek azt mondta, amikor családjával látták a videókat, amiket a Hamász tett közzé arról, hogy túszokat hurcolnak be Gázába és izraeli katonai járműveket foglalnak el, rájöttek, hogy a korábban megszokott villongásoktól valami teljesen eltérő történik.

Miközben szombat reggel azon gondolkodtak, hogy el kell-e hagyniuk a várost, a mellettük száz méterre álló épületbe rakéta vágódott – ezúttal már Izrael felől. Ghalayini és családja egy, a gázai tengerparton található, tízemeletes házban lévő lakásban voltak, amit az izraeli rakéták elől menekülve hagytak el.

Nehéz úgy elhagynod az otthonodat, hogy nem tudod, lesz-e még egyáltalán otthonod, ahová visszatérhetsz

– magyarázta a lapnak a férfi. Azonban nem lehetett maradni: már drónok voltak a fejük felett, mire elindultak dél felé. Ghalayini három hónapig tervezett Gázában maradni, amit tervei szerint azzal töltött volna, hogy újra felveszi a kapcsolatot apjával, féltestvéreivel, barátaival találkozik. Az övezetbe a háború előtt sem volt könnyű bejutnia, mint mondta, húsz év alatt csupán háromszor tudott bemenni, és csak pár hétig tudott maradni.

Nővére és anyja Egyiptom felé már el tudta hagyni az övezetet, ő viszont apjával és féltestvéreivel beragadt az övezetbe. A férfi dühös: állítja, nem a palesztinok kimenekítéséről kellene, hogy szó legyen, hanem a bombázások leállításáról. Így nem akarja elhagyni Gázát: „úgy érzem, dolgom van itt. Borzalmas, hogy választanom kell az életem és az otthonom között” – mondta. Ghalayini Gáza északi részét az izraeli felszólítás után hagyta el. Most délen, Khan Younis közelében tartózkodik a családjával.

Közvetítésünket a háborúról ide kattintva tudja követni:

HVG