Tech: 400 000 kWh áramot termel majd évente a világ legnagyobb napórája

Tech: 400 000 kWh áramot termel majd évente a világ legnagyobb napórája

Mintegy 30,5 méter magasságba emelkedhet majd Houston városában az a napóra, amelynek több funkciója is lesz.

A világ legnagyobb napórájának terveit Riccardo Mariano berlini építész készítette el. A szerkezet funkciója pedig kettős lesz: amellett, hogy napóraként működik, elektromos áramot is termel majd – számolt be az Interesting Engineering.

Az Arco del Tiempo (magyarul nagyjából: Időív) nevű építmény 30,5 méter magasba emelkedő ív lesz, átjáróként köt majd össze két kerületet Houston városában. A tetejét fotovoltaikus panelek borítják majd, melyek évente összesen 400 000 kWh energiát termelhetnek.

Az Arco del Tiempo művészeti alkotásként, szoborként, közösségi térként és művészeti előadások színhelyeként is funkcionál, a napelemeket pedig azért kapja, hogy érzékeltesse, a város milyen fontos szerepet játszik a megújuló energiára való átállásban.

© Land Art Generator Initiative

Az építészeti projekt a Land Art Generator Initiative (LAGI) nevű szervezet munkáját dicséri. Ez egy nonprofit szervezet, amely az éghajlati válságot igyekszik innovatív tervezéssel enyhíteni. Ennek eredményeként többfunkciós szerkezeteket álmodnak meg.

© Land Art Generator Initiative

A LAGI 2008 óta rendez nemzetközi megmérettetést az ötletek számára, amelyek segítenek kezelni az éghajlatváltozást. A mostani projekt a 2019-es pályázatra érkezett be, és eredetileg Houston testvérvárosának, Abu-Dzabinak szánták, végül azonban az amerikai város döntött úgy, hogy megépíti a szerkezetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG