Lloyd Austin: Washington bármilyen támogatást megad Izraelnek az önvédelemhez

Lloyd Austin: Washington bármilyen támogatást megad Izraelnek az önvédelemhez

MH/MTI
2023. október 13. péntek. 17:34

„Most nem semlegesnek kell lenni, hamis összehasonlításokat tenni vagy felmenteni a megbocsáthatatlant” – tette hozzá nyilatkozatában, amelyet izraeli hivatali kollégájával, Joáv Galanttal közösen tartott a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. „Semmi sem igazolhatja a terrorizmust, és ez különösen igaz a Hamász vérengzésére” – tette hozzá Austin a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezetre utalva, amely múlt szombaton kegyetlen támadást indított Izrael ellen.

„Aki tartós békét és biztonságot akar ebben a térségben, annak el kell ítélnie és el kell szigetelnie a Hamászt, mert a szervezet nem a palesztin nép nevében beszél, és nem annak a méltóságra, biztonságra, államiságra és békére vonatkozó jogos vágyát fejezi ki” – hangsúlyozta az amerikai védelmi miniszter.

„Ha bármely ország vagy szervezet, vagy bárki fel akarná használni saját hasznára ezt a konfliktust, annak csak annyit mondunk, hogy ne tegye” – jelentette ki Austin az Iránból irányított és pénzelt libanoni síita milíciára, a Hezbollahra utalva.

Galant köszönetet mondott az Egyesült Államoknak azért a második amerikai lőszerszállítmányért is, amely pénteken érkezik légiúton Izraelbe. „Az izraeli-amerikai együttműködés és az Egyesült Államok általi támogatás biztosítja számunkra a szabadságot, és erősíti képességeinket” – mondta Gallant.

„A Hamász a szabadságot és közös értékeinket támadta meg, de megnyerjük ezt a háborút” – fogadkozott az izraeli védelmi miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az izraeli hadsereg soha nem lő szándékosan civilekre, ezért kéri a Gázai övezet lakosaitól, hogy menjenek az övezet déli részébe.

Austin korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, akinek azt hangsúlyozta, hogy szerinte a Hamász tettei rosszabbak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tetteinél.

„Emlékezhetnek arra, hogy én állítottam össze az Iszlám Állam elleni hadműveletet, emiatt sokat tudok erről a szervezetről. Amit a Hamász elkövetett, az sokkal rosszabb annál, mint amit a dzsihadisták elkövettek” – mondta Austin Netanjahuval közös nyilatkozatában.

„Önnel vagyunk, miniszterelnök úr, amint azt Biden elnök is mondta” – hangsúlyozta. „Szörnyű hét ez, undorítóak a cselekedetei ennek a terrorszervezetnek” – tette hozzá Austin.

Írta a Magyar Hírlap