Autó: Beindította a Tesla a sci-fi kamionok versenyét

Autó: Beindította a Tesla a sci-fi kamionok versenyét

Úgy fest, a teherjárműveknél is inspirálja a piacot a Tesla, mert a nagy kamiongyártók is sorra jelentkeznek újszerű koncepcióikkal.

A Volvo Trucks bemutatott egy szokatlan hibrid teherautót SuperTruck 2 néven. Az újdonság a Tesla Semi modellel fog versenyezni, és rekord hatótávolsággal rendelkezik.

A Volvo SuperTruck 2 projekt fejlesztése 2016-ban kezdődött. Akkor az amerikai energiaügyi minisztérium azt a feladatot adta a vállalatnak, hogy fejlesszen ki egy olyan vontatót, amely 100 százalékkal hatékonyabb, mint belsőégésű motorral szerelt megfelelője.

A Volvo Trucks szerint az új hibrid teherautó 134 százalékkal hatékonyabb, mint egy hasonló, 2009-es modell. Ez a fejlett aerodinamikának és az innovatív hajtásláncnak köszönhető. Az ék alakú fülke, a burkolatok és a teherautó hátsó része akár 50 százalékkal csökkentette a légellenállást. A SuperTruck 2 emellett könnyebb is a versenytársainál, köszönhetően a kompozit hajtótengelynek és a tengelyek csökkentett számának.

[embedded content]

A Volvo SuperTruck 2 egy mild-hibrid rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a motor üresjáratban hagyását. A vállalat szerint a teherautó a tesztek során rekord hatótávolságot ért el 29 483 kilogrammos össztömeggel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG