Putyin rendeletet írt alá a rubel támogatására

Putyin rendeletet írt alá a rubel támogatására

A rendelet 43 orosz exportőrre vonatkozik az üzemanyag- és energiaipar, a fekete- és színesfémkohászat, a vegyipar és az erdészet, valamint a gabonatermesztés területén.

Az exportőrök kötelesek lesznek a devizából származó bevételt hazatelepíteni, és az orosz piacon értékesíteni. A devizavásárlásra és -eladásra vonatkozó indikatív ütemterveket is be kell nyújtaniuk az orosz központi banknak és a Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálatnak (Roszfinmonitoring). A Roszfinmonitoring felhatalmazott képviselői fogják ellenőrizni az új előírások betartását.

Az intézkedések a következő hat hónapban lesznek hatályban. A jövedelemértékesítés volumenét és az erre vonatkozó időkeretet még ezen a héten bejelentik.

A rendelet szerint a szabályozás célja a hazai valuta stabilizálásának elősegítése. A rubel hetek óta esik a nyugati valutákkal szemben, és hétfőn 102 rubelre esett az amerikai dollárhoz képest, ami 2022 márciusa óta a legalacsonyabb árfolyam. Az orosz jegybank a devizakiáramlásnak és a változó kereskedelmi mérlegnek tulajdonította az esést. A szabályozóhatóság üdvözölte Putyin rendeletét, megjegyezve, hogy az intézkedések hozzájárulhatnak a devizapiaci volatilitás csökkentéséhez.

„A devizából származó bevételek hazahozatalára és kötelező értékesítésére vonatkozó követelmény 43 vállalatcsoport esetében növelheti a vállalatok devizaértékesítésének sebességét, javíthatja a likviditási helyzetet és hozzájárulhat a rövid távú piaci volatilitás csökkentéséhez. Ugyanakkor e korlátozások célzott jellege megőrzi a külkereskedelmi elszámolások kialakult sémáit” – áll a jegybank közleményében.

A rubel az új szabályozás hírére csaknem 4 százalékkal erősödött, és a moszkvai tőzsde csütörtöki kereskedésének megnyitásakor 97 rubel körül mozgott a dollárral szemben. Az orosz részvénypiac azonban negatívan reagált az intézkedésre, a rubelben jegyzett MOEX-index 1,15 százalékkal 3158 pontra esett. A dollárban denominált RTS index 09:00 GMT-ig 2 százalékkal 1.025 pontra emelkedett.

Oroszország tavaly hasonló intézkedéseket vezetett be a rubel támogatására a nyugati szankciók közepette. Az exportőröknek 2022 februárjában elrendelték, hogy devizabevételeik 80 százalékát értékesítsék. A rubel erősödése után a követelményt 50 százalékra enyhítették, majd 2022 júniusára teljesen eltörölték.

Írta a Magyar Hírlap