Tech: „Szimulált valóságban élünk!” – állítja a Portsmouthi Egyetem fizikusa

Tech: „Szimulált valóságban élünk!” – állítja a Portsmouthi Egyetem fizikusa

Melvin Vopson szerint a fizikának van olyan törvénye, ami alapján valószínűsíthető, hogy az életünk a Matrixban zajlik.

A Matrix-triológia óta igazán népszerű az az elmélet, amely szerint valójában mind egy számítógépes szimuláció részei vagyunk, a valóságunk pedig csupán egy program. Hogy ez valóban így van-e, azt most a Portsmouthi Egyetem fizikusa, Melvin Vopson igyekszik kideríteni. Feltéve persze, ha ezt Smith ügynök is hagyja.

Az egyetem közlése szerint a tudós a fizika egy új törvényét vizsgálja, amivel alátámaszthatja – vagy épp megcáfolhatja – a szimulációs elméletet. A hipotézis abból indul ki, hogy az emberi interakciók mesterségesek, az emberek pedig egy videojáték karaktereire hasonlítanak. Az elmélet az információfizika területéhez tartozik, ami a valóságra az információ lényeges egységeinek összességeként tekint – foglalja össze a lényeget az Interesting Engineering.

Vopson tanulmányai korábban azt mutatták, hogy az információ megtartja a tömeget, az univerzum legapróbb építőkövei – az elemi részecskék – pedig információkat tárolnak magukról, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberek a DNS-t hordozzák.

© Warner Bros.

Vopson 2022-es munkája arra késztette a tudóst, hogy felfedezze a fizika egy új törvényét, ami képes előre jelezni a genetikai mutációkat az organizmusokban, valamint meg tudja ítélni a mutációk lehetséges következményeit.

A törvény a termodinamika második főtételén alapszik. Ez kimondja, hogy az entrópia, vagyis egy zárt rendszer rendezetlensége csak állandó lehet, vagy növekedni tud. A fizikus először úgy vélte, hogy az információ entrópiája idővel nő, de kiderült, hogy ezen rendszerek evolúciója vagy állandó marad, vagy csökken.

Vopson új koncepciója szerint ez nemcsak a biológiai evolúcióra lehet érvényes, hanem mindenre a világegyetemben.

A tudós úgy véli, a felvetés a világegyetemben tapasztalható szimmetria elterjedtségét is megmagyarázza. „Az eredmények azt mutatják, hogy a magas szimmetria megfelel a legalacsonyabb információs entrópiának, ami potenciálisan megmagyarázza a természet hajlamát a szimmetriára” – jelentette ki a tudós.

A megközelítés szerint a felesleges információt mind eltávolítja a természet, épp úgy, hogy egy program esetében törlik a feleslegessé vált kódot. Emiatt Vopson úgy véli, hogy az elmélet bizonyíték lehet arra, hogy számítógépes szimulációban élünk.

Az erről szóló tanulmánya az AIP Advances című tudományos lapban jelent meg. Vopson hangsúlyozza, az elméletet még empirikus úton is bizonyítani kell majd, így a jövőben ezen is dolgozni fog.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG