Nyugati elemzők: Az új kínai tengeralattjáró-család egy rémálom lesz

Nyugati elemzők: Az új kínai tengeralattjáró-család egy rémálom lesz

Elemzők és regionális védelmi attasék szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy Kína jó úton halad afelé, hogy még az évtized vége előtt hadrendbe állítsa a Type 096 típusú ballisztikus rakétás tengeralattjáróját, amely a csendesség történt elért áttörést részben az orosz technológiának köszönheti – olvasható a beszámolóban.

Az amerikai haditengerészeti főiskola májusi konferenciáján megvitatott és a főiskola Kínai Tengerészeti Tanulmányok Intézete által augusztusban közzétett kutatás azt jósolja, hogy az új hajókat sokkal nehezebb lesz nyomon követni. Ez a következtetés hét elemző és három ázsiai katonai attasé szerint hiteles.

„A Type 096-os egy rémálom lesz” – mondta Christopher Carlson haditengerészeti műszaki hírszerzési elemző. „Nagyon-nagyon nehéz lesz felderíteni őket”.

Jelenleg a JL-3-as rakétákkal felszerelt Type 094-esek Kína legfejlettebb tengeralattjárói, ám ezek viszonylag zajosnak számítanak, ami a tengeralattjáróknál komoly hátrányt jelent. A Type 096 viszont lopakodó képesség, érzékelők és fegyverzet tekintetében a legmodernebb orosz tengeralattjárókhoz fog hasonlítani. A jelentés szerint ez a képességbeli ugrás „mélyreható” következményekkel járna az Egyesült Államok és indo-csendes-óceáni szövetségesei számára.

A kínai új Huludao hajógyárban tavaly novemberben készült műholdfelvételeken egy nagy tengeralattjáró hajótestének szelvényei láthatók. Vagyis az első Type 096-osok építése már javában tart, és a tervek szerint 2030-ra készülhetnek el a Pentagon szerint.

Carlson a Reutersnek elmondta: nem hiszi, hogy Kína megszerezte Oroszország „koronaékszereit” – a legmodernebb technológiát –, de egy olyan tengeralattjárót fog gyártani, amely “elég lopakodó” ahhoz, hogy összehasonlítható legyen a továbbfejlesztett Akula hajókkal.

„Már így is nehéz megtalálni és követni az Akulákat” – tette hozzá.

Írta a Magyar Hírlap