Vállalkozás: Beértek a gazdasági nehézségek, sorra szűnnek meg a cégek Magyarországon

Vállalkozás: Beértek a gazdasági nehézségek, sorra szűnnek meg a cégek Magyarországon

Az Opten adatai szerint a visszaesés már megközelíti a tízezret.

Fél év alatt tízezerrel csökkent a cégek száma Magyarországon – áll az Opten összesítésében. Adataik szerint a júniusi szám több mint 20 ezerrel marad el az elmúlt hat év legmagasabb cégszámától (2017. február), míg a legalacsonyabb cégszámnál (2020. augusztus) mindössze 10 ezerrel több a jelenlegi érték.

Már a koronavírus-járvány előtt is csökkenő volt a tendencia, de akkor még három ágazat (villamosenergia, építőipar, közigazgatás) kis mértékben tudta ellensúlyozni a csökkenést. A járvány után a leginkább érintett szektorokban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, kereskedelem) hiába kezdődött el a felzárkózás, ez sem volt elég a cégszámcsökkenés megállítására. A jelenlegi cégszámot ráadásul a moratórium is torzítja.

„Normális” körülmények között a kényszertörléssel megszűnt cégek aránya volt a legmagasabb a megszűnések között, azonban a kata tavalyi módosítása miatt ez a trend átfordult, és a végelszámolási eljárással megszűnt cégek vették át a vezetést.

Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője szerint éppen ez okozta az igazi meglepetést az adatokban.

„Ha figyelembe vesszük az előzmény nélküli felszámolási eljárások számát is, arra lehet következtetni, hogy idén valószínűleg többen zárják be üzletüket, mint tavaly. Úgy tűnik, hogy az évek óta tartó gazdasági nehézségek következményei most kezdenek igazán felszínre törni” – állapította meg.

(Címlapképünkön: Tüntetés a Kata adózás megszüntetése ellen a Margit hídon.)

HVG