Tech: Rákot okozhatnak a nőknél ezek az örök vegyi anyagok, és egyre több helyen ott vannak

Tech: Rákot okozhatnak a nőknél ezek az örök vegyi anyagok, és egyre több helyen ott vannak

Amerikai kutatók szerint az úgynevezett örök vegyi anyagok kategóriájába sorolt anyagok annyira megzavarhatják a nők hormonműködését, hogy ez rákos megbetegedéshez is vezethet.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) által gyűjtött adatok felhasználásával a Dél-Kaliforniai Egyetem tudósai bizonyítékot találtak arra, hogy az örök vegyületként (poli- és perfluor-alkil vegyületek, PFAS) emlegetett anyagoknak való kitettség növelheti a nőknél a hormonális eredetű rák kialakulásának kockázatát – írja a The Guardian.

A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány által vizsgált vegyületek onnan kapták a nevüket, hogy rendkívül lassan bomlanak le.

Ott vannak a mindennapi életben, bizonyos háztartási és ipari termékekben, például a hőálló anyagokban is megtalálhatók. A kutatók emellett hasonló összefüggést találtak a fenoloknak való kitettség esetében is, amelyeket általában élelmiszerek csomagolásában, színezékekben és testápolási termékekben használnak.

A szakemberek összesen tízezer ember betegadatait nézték át: megvizsgálták a korábbi rákdiagnózist, valamint a PFAS és a fenolok szintjét a tőlük vett vérben és vizeletben. A kutatók azt mondják, a vegyületeknek kitett nők esetében a melanomával, valamint a méhnyakrákkal is összefüggésbe hozták a PFAS-t. Hasonló összefüggést a férfiak esetében nem mutattak ki.

A vizsgálat során megállapították, hogy a PFAS rendkívüli mértékben megzavarhatják a nők hormonfunkcióit. Az ilyen mechanizmusokról azt feltételezik, hogy összefügghet a rákos megbetegedésekkel. Ezek a daganatos megbetegedések gyakoriak és nehezen gyógyíthatók.

A kutatók hangsúlyozzák, a tanulmány nem mutat ki egyértelmű ok-okozati összefüggést, de az tény, hogy az anyagok fokozott jelenlére nagyobb rákkockázattal jár együtt.

A PFAS gyakorlatilag mindenhol, még az esővízben is megtalálható. Egy korábbi kutatás arra jutott, hogy a koncentrációja gyakran és sok helyen meghaladhatja az egészségügyi határértéket, és még az ivóvízben is jelen lehet. Ezeket a vegyületeket kiszűrni szinte lehetetlen, vagy legalábbis rendkívül költséges.

Nemrég már sikerült kidolgozni egy eljárást, amivel olcsóbbá tehető ez a folyamat, kérdés azonban, hogy ezt mikor lehetne ipari méretekben is bevezetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG