Világ: Nagyon komoly hatása lehet Izrael háborújának az ukrán helyzetre is

Világ: Nagyon komoly hatása lehet Izrael háborújának az ukrán helyzetre is

Az Izrael elleni Hamász támadás és az arra adott izraeli válasz miatt csökkenni fog az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek mennyisége és – legalábbis átmenetileg – visszaesik az orosz agresszió áldozatává vált országra irányuló nemzetközi figyelem szintje is. Ezek csak a rövid távú hatások, ám a háttérben más, Kijev számára ugyancsak veszélyes folyamatok is zajlanak. Elemzés.

Bár számos kérdőjel övezi a szombat hajnal óta tartó gázai konfliktust – példul nincs válasz arra, miként fordulhatott elő, hogy az izraeli titkosszolgálatok nem szereztek tudomást a több ezer rakétával és több száz milicista részvételével indított támadás előkészületeiről – az biztosra vehető, hogy az izraeli válasz nem egynapos lesz, hanem hetekig vagy akár hónapokig is tarthat.

Függetlenül attól, hogy Izrael bevonul-e a Hamász ellenőrzése alatt lévő Gázai-övezetbe vagy csak létrehoz egy olyan ütközőzónát, amely megakadályozhatja egy hasonló rajtaütés végrehajtását, a zsidó államnak további fegyverekre, illetve lőszerre lesz szüksége, s ez érinteni fogja az ukrajnai hadiszállításokat is.

HVG