Élet+Stílus: Olyan forróság van Arizonában, hogy az aszfalton megégett járókelőkkel van tele az égési osztály

Élet+Stílus: Olyan forróság van Arizonában, hogy az aszfalton megégett járókelőkkel van tele az égési osztály

Néhány perc elég, hogy egy nagyobb esés után valaki égési sérülésekkel kerüljön kórházba.

Olyan forróság van Arizonában, hogy járókelők kerülnek súlyos sérülésekkel az égési osztályokra, csak azért, mert elestek az utcán – ír a jelenségről a CNN. Különösen sokan égtek meg az elmúlt hetekben Maricopa megyében, ahol gyakorlatilag megtelt a helyi kórház égési osztálya.

„Nyáron amúgy is sok a beteg, de ami most történik, az nagyon szokatlan – nemcsak a betegek száma, hanem a sérüléseik súlyossága is sokkal magasabb” – mondta Kevin Foster, az arizonai égési centrum igazgatója.

A központ 45 ágya mind foglalt, és a páciensek harmada azért került be, mert elesett és megégette magát az aszfalton. Vannak köztük az intenzív osztályon is.

A környéken még arizonai mértékkel is hatalmas a forróság, márpedig egy meleg napon az aszfalt 5-15 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint a levegő. Ráadásul este is megtartja a hőt. Ez azt jelenti, hogy a múlt héten, amikor Phoenix városában 46 fokot mértek, az aszfaltos utak hőmérséklete a 60 fokot is elérte.

Elég egy másodperc töredéke, hogy valaki elég súlyosan megégjen, akik pedig 10-20 percig voltak a járdán, azoknál a harmadfokú égés is előfordulhat – mondta Foster.

A CNN szerint különösen veszélyeztetettek az idősek – az egyik égési sérült például egy idős nő, aki kiesett a kerekesszékéből – és a szerhasználók, akik az utcán fekszenek, de ide tartoznak a hajléktalanok is.

Állatvédő szervezetek emellett arra is figyelmeztetnek, hogy ilyenkor a kutyákat és más házikedvenceket sem szabad sétáltatni, mert ők is könnyen megégnek. A legjobb, ha kora reggel megyünk ki velük.

HVG