Tech: Az egyik műhold túlragyog az égbolton minden csillagot, és sajnos ez még csak a kezdet

Tech: Az egyik műhold túlragyog az égbolton minden csillagot, és sajnos ez még csak a kezdet

Még csak egyetlen példányt állítottak pályára belőle, máris komoly problémát okoz a csillagászok számára a BlueWalker 3 műhold – pedig várhatóan közel 100 ilyen fog majd alacsony Föld körüli pályán keringeni belőle.

Az éjszakai égbolt egyik legfényesebb pontja ember alkotta tárgy, a AST SpaceMobile-féle BlueWalker 3 műhold – mutat rá egy friss, a Nature folyóiratban publikált tanulmány.

A publikáció szerint a kommunikációs műhold prototípusa a hét legfényesebb csillag mögött a legjobban fénylő dolog lehet az égre tekintve. Az eszköz egy 64 négyzetméteres antennacsoporttal rendelkezik, tehát igen méretes, és már ez is zavarhatja a csillagászati megfigyeléseket – pedig ez még csak az első fecske, közel 100 ilyet szeretnének majd alacsony Föld körüli pályára állítani.

© Michael Tzukran

A tanulmányban chilei, amerika, mexikói, új-zélandi, hollandiai és marokkói amatőr és professzionális csillagászok megfigyeléseit gyűjtötték csokorba a BlueWalker 3-mal kapcsolatosan.

Az ilyen műholdak – mert nem csak az AST SpaceMobile, de a Starlinket üzemeltető SpaceX is rengeteget állított pályára – zajforrások lehetnek a rádiócsillagászok számára, és még számos más problémát is okozhatnak.

Az AST SpaceMobile úgy nyilatkozott az ügyben, hogy igyekszik foglalkozni a felvetésekkel – a NASA-val is közösen dolgoznak a megoldásokon az iparág számára. De emellett több gyakorlati lépéssel is igyekeznek elejét venni az esetleges problémáknak – összegez a Gizmodo.

A tanulmány szerzői végül azzal a javaslattal álltak elő, hogy a műholdak csillagászatra gyakorolt hatását is figyelembe kéne venni, amikor engedélyezik az ilyen eszközök indítását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG