Az ex-külügyminiszter Kijev támogatásának megkétszerezéséért lobbizik

Az ex-külügyminiszter Kijev támogatásának megkétszerezéséért lobbizik

MH/MTI
2023. október 2. hétfő. 14:06

Wallace, aki augusztus végéig állt a brit védelmi tárca élén, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásának kommentárrovatában megjelent írásában alig burkoltan azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy terjessze ki a mozgósítást a fiatalabb korosztályokra is.

Wallace szerint az ukrán ellentámadás sikeresen halad, az ukrán fegyveres erők „lassan, de biztosan”, néha csak méterről méterre, faluról falura, de áttörnek az orosz vonalakon.

Hozzátette: ha a reményhez megfelelő hadfelszerelés is társul, akkor „Ukrajnát nem lehet megállítani”, éppen ezért Nagy-Britanniának kötelessége megadni azt a támogatást, amellyel Ukrajna a végére juthat ennek a háborúnak.

Helyenként indulatok fűtötte írásában Wallace felidézte, hogy védelmi miniszterként igen gyakran konfrontálódott olyanokkal, akik Ukrajna támogatása ellen érveltek. Ezek többnyire olyan emberek voltak, „akik nem tudták megkülönböztetni a puska egyik végét a másiktól”, és az „intézményi tehetetlenséggel” vívott küzdelem is időveszteséggel járt – áll a volt brit védelmi miniszter hétfői cikkében.

Ben Wallace felfedi: távozása előtt azt kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől, hogy a brit kormány az Ukrajnának szánt 2,3 milliárd fontos (1040 milliárd forintos) idei védelmi támogatást még egyszer ennyivel vagy még többel emelje meg.

London tavaly és az idén is 2,3 milliárd – vagyis összesen 4,6 milliárd – font katonai támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, ennek ellenére azonban most már nem Nagy-Britannia, hanem Németország a legnagyobb európai adományozó – írta hétfői cikkében a volt brit védelmi miniszter.

Wallace szerint az orosz fegyveres erők eddig több mint 2500 harckocsit és 6500 páncélozott járművet vesztettek, az elesett és megsérült orosz katonák száma megközelíti a 300 ezret.

Segíteni kell Ukrajnát a lendület fenntartásában, de ehhez több lőszerre és rakétára van szükség, ugyanakkor ebben Ukrajna is szerepet játszhat. A fronton szolgáló ukrán katonák átlagos életkora meghaladja a 40 évet, és bár érthető, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné megőrizni a fiatalokat a jövő számára, az orosz vezetés azonban csendben már egész Oroszországra kiterjesztette a mozgósítást – áll Wallace cikkében.

Ebben a helyzetben „talán eljött az idő az ukrajnai mozgósítás mértékének újragondolására” – fogalmaz írásában a brit politikus.

A brit kormányon belül mindeközben alig burkolt vita bontakozott ki az ukrán katonák brit kiképzésének ügyében.

Grant Shapps jelenlegi védelmi miniszter a The Sunday Telegraph című vasárnapi brit lapnak nyilatkozva felvetette azt a lehetőséget, hogy a Nagy-Britanniában folyó kiképzési programokat Ukrajnához közelebbi helyszínekre vagy éppen Ukrajnába is át lehetne helyezni brit kiképzőalakulatok ukrajnai telepítésével.

Rishi Sunak miniszterelnök azonban szinte rögtön cáfolta, hogy lennének ilyen tervek. Sunak a Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusán újságíróknak kijelentette: védelmi minisztere „valójában azt akarta mondani, hogy egy nap, valamikor a jövőben” lehetségessé válhat a brit kiképzési program „egyes elemeinek” áttelepítése Ukrajnába, de ez csak hosszú távra szóló elképzelés, a jelenlegi konfliktus idején nem mennek brit katonák Ukrajnába.

Írta a Magyar Hírlap