Hiába a rengeteg szankció, Oroszország egyre több fegyvert gyárt

Hiába a rengeteg szankció, Oroszország egyre több fegyvert gyárt

Az orosz–ukrán háború kitörése óta példátlan mértékben érték szankciók az orosz gazdaságot. A korlátozások hatékonyságának kérdését kezdettől fogva komoly viták övezik a nyugati világban. Másfél évvel a katonai konfliktus kitörése után, az elemzők legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy az orosz hadiipar nemhogy gyengült, de jelentősen bővült az elmúlt időszakban – adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján a Mandiner.

A német hírportál német és brit jelentésekre hivatkozva írt az orosz hadiipar nagy arányú bővülésről, amiben beletartozik a harckocsik, rakéták, lőszerek és a drónok gyártásának bővülése is.

A kutatók szerint Oroszország a védelmi ipar szükségleteihez szükséges árukat csaknem ugyanolyan mennyiségben importálja, mint a háború előtt. Ennek pedig elsődlegesen az az oka, hogy a bevezetett szankciók kiskapuit viszonylag könnyen ki lehet játszani – írták.

A nem várt folyamatot kormányzati szinten is megerősítették: 

– Kijelenthető, hogy 2022 vége óta jelentősen nőttek Oroszország védelmi célú állami kiadásai – nyilatkozta a német külügyminisztérium a lapnak. 

A jövőben még a jelenleginél is nagyobb orosz hadiipari bővítést várnak, mivel az elemzés arra is kitért, hogy a Nemzetközi Valutaalap jövőre 1,3 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban – írja a lap.

Írta a Magyar Hírlap