Orbán Viktor: Az inflációt letörtük, az év végére egy számjegyű lesz

Orbán Viktor: Az inflációt letörtük, az év végére egy számjegyű lesz

Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar költségvetésre ránézve világos, hogy mindig hiányra tervezik, mindez egy abszurd dolog. A hiány eltüntetésére hitelt szokott felvenni az ország – tette hozzá.
Akkor leszünk boldog ország, ha nem lesz majd hiány, hanem többlet. 

Rámutatott arra, hogy a baloldal mindig azzal érvel a megszorításoknál, hogy rosszak a költségvetés számai.

Nem lehet cserbenhagyni a korábban évtizedeket dolgozó nyugdíjasokkal, ezért van szükség a csütörtökön bejelentett nyugdíjemelésre.

A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat, míg mi azt odaadtuk a mostani nehéz helyzetekben – mondta Orbán Viktor. „Én szeretném, ha az ország érezne némi büszkeséget, hogy a háborús időben a nyugdíjasok megbecsültsége megmarad.”

„A nyugdíjasokkal van egy megállapodása a kormánynak” – idézte fel a miniszterelnök. Mint részletezte: a mostani emelést is beépítik az idősek nyugdíjába, és azzal együtt tervezik a következő emeléseket.

A miniszterelnök elmondta, az inflációval szemben a jegybanknak csak „bicskája” volt, ezért volt szükség arra, hogy a kormány „fejszével” essen neki az inflációnak. Ez a szokásostól eltérő módszer – mutatott rá Orbán Viktor, ugyanakkor nem engedhették meg, hogy ne avatkozzanak be közvetlenül, és mint mondta, ezt sikeres volt.

„A fejszecsattogásnak meglett az eredménye, az inflációt letörtük, az év végére egy számjegyű lesz az infláció” – mutatott rá, valamint aláhúzta: már a bérek emelkedése van a fókuszban.

„A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben már megindult” – tájékoztatott a miniszterelnök, valamint hozzátette azt is: könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyobb bővülés, miközben a magyar cégek lényegesen versenyképesebbek lettek. Ez így, együtt megadja az esélyt, hogy „2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz”.

Objektum doboz

Orbán Viktor a háború kapcsán azt mondta, Magyarország már az elején másként látta a háborút, mert ez egy szláv testvérháború. Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk. A nyugati országok globalizálni szerették volna ezt a háborút. Persze be lehet szállni egy háborúba, ha megvannak a célok és az ehhez való eszközök – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Ha az utóbbiak nincsenek meg, akkor nem tudunk elszámolni az életekkel. 

„A legrosszabb érzéseim vannak a háborúval kapcsolatban” – fejtette ki a kormányfő. 

Ukrajna anyagi támogatásáról szólva a kormányfő arra is kitért, nem látja, hogy lehetne több pénzt adni Ukrajnának, mert az Európai Unióban is hiány van.

Rámutatott: Brüsszel tartozik Magyarországnak több mint 1200 milliárd forinttal.

Már nem azt mondják, hogy nem adják ide, hanem húzzák az időt – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „az egész vita most már abszurd. Mindenki érzi, hogy Magyarország minden elvárást teljesített”.

Arról szólva, hogy ez meddig tart, Orbán Viktor rámutatott: szerinte Brüsszel a lengyel választásokra vár, meg akarják buktatni a lengyel konzervatív kormányt, mert ha ez sikerül, könnyebben kezelhetik hazánkat. Ha viszont győz a konzervatív lengyel kormány, továbbra is együtt fog működni hazánkkal.

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel a migrációt

Orbán Viktor a migrációs paktumról azt mondta, hogy az egy hátralépés. A migráció egy jövőt nagyban befolyásoló döntés, és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az unió.  

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel ezt az ügyet, mert a migráció veszélyes és súlyos összeütközéseket okoz – mondta a kormányfő. Bűnözés, erőszak, konfliktusok – ezt jelenti a migráció. „Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, és ebben politikai egység van itthon” – mondta a kormányfő.

A baloldal migrációpárti, mert Brüsszelben minden migrációpárti javaslatot megszavaztak. 

Csak szigorú ellenőrzéssel lehet fellépni a migráció ellen. Azt kell mondani, hogy nem, és akkor nincsenek emberi tragédiák. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni – tette hozzá. „Mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket” – jelentette ki Orbán Viktor.

Írta a Magyar Hírlap