Azbej Tristan: Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal

Azbej Tristan: Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal

MH/MTI
2023. szeptember 28. csütörtök. 13:25

Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal – mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak, valamint a magyar kutató-mentő csapatok szolgálatának emléket állító emlékoszlop átadásán csütörtökön.

Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül gyors és hatékony segítséget nyújtott a bajbajutottaknak, 167 kutató-mentő vett részt a keresésben a katasztrófa sújtotta területeken. Több mint harminc életet mentettek meg – összegezte Azbej Tristan.

A magyar kormány tíz tonna tárgyi segítséget is felajánlott – hangsúlyozta.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet 19 fős személyzettel, köztük önkéntes tűzoltókkal, és négy keresőkutyával segítette a törökországi mentést. Öt ember életét sikerült megmenteni.

Gülsen Karanis török nagykövet beszédében kiemelte, hogy Magyarország az első országok között volt, amelyik felajánlotta segítségét a természeti katasztrófa miatt. A nagykövet megköszönte a magyar emberek kedvességét, szolidaritását a magyar kormány és a Hungary Helps segítségét.

A faragott emlékoszlop Juhász András fafaragó művész munkája.

Írta a Magyar Hírlap