Úgy tűnik, Kanadában hagyománya van a náci kollaboránsok megbecsülésének

Úgy tűnik, Kanadában hagyománya van a náci kollaboránsok megbecsülésének

Nagy Áron
2023. szeptember 26. kedd. 18:14
Frissítve: 2023. szeptember 26. 18:18

A kanadai „Oakville-ben egy emlékmű állít emléket azoknak, akik a 14. SS Galizien hadosztályban szolgáltak. Egy másik emlékmű Edmontonban Roman Suhevics, az Ukrán Felkelő Hadsereg vezetője előtt tiszteleg” – szögezte le egy 2018-as cikkében az Ottawa Citizen. A hír apropója az volt, hogy az Egyesült Államok kongresszusa szerint akkor még létezett „náciveszély” Ukrajnában, és félszáz képviselő, demokraták és republikánusok vegyesen, egy nyilatkozatban ítélte el „az ukrán kormány folyamatos erőfeszítéseit a náci kollaboránsok dicsőítésére”.

A lap szerint ez pont az ellenkezője annak, amit Kanada csinál, ahol az állam „fedezi” az egykori háborús bűnösöket és bűntársaikat.  Ezek után a cikk idézi az orosz nagykövetség fent említett tweetjét, majd a 2017-es ügy fejleményeiről is beszámol:

„A Postmedia munkatársa, Marie-Danielle Smith kiderítette, az orosz tweetre a Global Affairs Canada (egy kanadai kormányzati szerv) bürokratái is rápörögtek, és megpróbálták megvédeni az SS-egységet és az ukrán náci kollaboránsokat. A dokumentumok, amelyeket az információhoz való hozzáférésről szóló törvényen nyújtotta lehetőségekkel élve kapott meg, azt mutatják, hogy a kormányzati tisztviselőkre nagy nyomás nehezedett a »központ« (a Privy Council Office és a miniszterelnöki hivatal) részéről, hogy ellensúlyozzák a náci kollaboránsok emlékműveiről szóló híreket. A bürokraták stratégiát dolgoztak ki. A tweetet »dezinformációnak« bélyegezték, és ezt terjesztették a hírmédiában.”

A szerző ezek után felhívja a figyelmet arra, hogy az emlékműveket a kanadai hatóságok engedélyével állították fel, majd részletesen bemutatja az ominózus SS-hadosztály és Suhevics történetét.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök most ugyan sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a minap egy, egykor a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt felállva éltettek a parlamentben, Melanie Joly külügyminiszter pedig kedden Anthony Rota házelnök lemondását sürgette, azonban a miniszterelnök az esetből azt a tanulságot vonta le, hogy „vissza kell vágni az orosz propagandának, az orosz dezinformációnak”.

Oroszország pedig ugyanúgy – csak persze nagyban – felháborodott, mint a követsége hat éve. – A náci bűnök nem évülnek el, elfeledésük felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn. „Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, hogy a korábbi nemzedék ki ellen harcolt. Semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről – folytatta, kiemelve: – Ez azzal jár, hogy a fasizmus itt-ott elkezd megnyilvánulni.”

A 98 éves Jaroslav Hunka ünneplését, mint „az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt” egyébként a kanadai lengyel nagykövet is elítélte. Nem véletlenül, hiszen 14. SS Galizien ártatlanok ezreit, köztük lengyeleket mészárolta le. Az alakulat emlékműve pedig még a közelmúltban is ott volt Oakville-ben (talán most is ott van), és 2020-ban azzal került be a hírekbe, hogy a rendőrség gyűlöletbűncselekmény miatt indított eljárást, miután ismeretlenek náciellenes jelszavakkal firkálták össze.

Írta a Magyar Hírlap