Elismerte a csecsen vezető, hogy a fia megvert egy Korán-égetőt a fogságban

Elismerte a csecsen vezető, hogy a fia megvert egy Korán-égetőt a fogságban

MH/MTI
2023. szeptember 25. hétfő. 20:35
Frissítve: 2023. szeptember 25. 20:45

“Megverte, és helyesen cselekedett. Sőt, úgy vélem, hogy aki bármilyen módon a szentírásra tör, beleértve annak demonstratív elégetését, és ezzel megsérti nagy országunk több tízmillió polgárát, azt szigorúan meg kell büntetni” – írta Kadirov, aki leszögezte, hogy büszke a fia tettére, és tiszteli a döntését.

Zsuravelt korábban azzal vádolták meg, hogy az orosz büntető törvénykönyv 148. cikkének 2. pontja szerinti bűncselekményt, azaz olyan nyilvános cselekményt követett el, amely kifejezi a társadalom iránti nyilvánvaló tiszteletlenségét, és célja a hívők vallási érzelmeinek megsértése. Az ügyészség szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 10 ezer rubelt – jelenlegi árfolyamon mintegy 39 ezer forintot – ajánlott fel neki annak fejében, hogy égesse el az iszlám vallás szent könyvét a volgográdi nagymecset előtt, és erről készítsen videofelvételt.

A volgográdi lakos vádlottat további vizsgálat céljából az Oroszországi Föderáció Csecsen Köztársasága Nyomozó Bizottsága nyomozati osztályának adták át, és májusban egy grozniji előzetes letartóztatási központba szállították.

Manszur Szoltajev, a Csecsen Köztársaság emberi jogi biztosa augusztusban arról számolt be, hogy ellenőrzik a Zsuravel megveréséről szóló információkat, amelyet állítólag Adam Kadirov, a köztársaság vezetőjének fia követett el.

Jeva Merkacsova, az orosz elnök mellett működő emberi jogi bizottság tagja közölte, hogy tájékoztatást kér a bűnüldöző szervektől a történtekről. Kijelentette, hogy a videó bizonyíték egy bűncselekmény elkövetésére.

“A lényegét tekintve ez kihívás az egész orosz jogrend ellen” – idézte Merkacsovát a Meduza ellenzéki portál.
 Kijelentette, hogy sürgetni fogja a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálattól (FSZIN) Zsuravel Csecsenföldről való elszállítását, mert előfordulhat, hogy legközelebb holtan találnak rá a cellájában.

Valerij Fagyejev a Baza ismert Telegram-csatornának a Zsuravel megveréséről készült videóról kijelentette: “Először: szerintem a Korán elégetése mindenképpen súlyos bűncselekmény. Másodszor: a vádlottak és gyanúsítottak őrzésének vannak szabályai. Ezeket a szabályokat be kell tartani. És harmadszor: úgy gondolom, hogy a bíróság igazságos ítéletet fog hozni a Korán elégetésének vádlottja ügyében.”

Írta a Magyar Hírlap