Élet+Stílus: „Heresimogatásra kijelölt hely” táblát kapott Hadik András lovasszobra

Élet+Stílus: "Heresimogatásra kijelölt hely" táblát kapott Hadik András lovasszobra

A kutyapárt az akcióval a „frivol viselkedés” miatt tiltakozó építési minisztériumnak üzent.

„Heresimogatásra kijelölt hely” táblát helyezett el az MKKP Hadik András lovasszobrán a Várban. Az akcióról készült fotókat a kétfarkú kutyák a „Lázár miniszter úrnak speciálba” üzenettel posztolták, utalva arra, hogy nemrég a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium kifogásolta a szoborral kapcsolatos régi hagyományt.

A tárca helyettes államtitkára, Vukoszávlyev Zorán levélben jelezte az I. kerületi önkormányzatnak, hogy a szobor „egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik”. Az államtitkár véleménye szerint ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek.

Az I. kerületben álló szobor heréjéhez kapcsolódó régi legenda, hogy a vizsgára készülő kollégisták és az érettségi előtt álló gimnazisták babonából megsimogatják, de a turisták is gyakran másznak fel hozzá fényképezkedni.

Az államtitkár szerint ugyanakkor „a műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény” – írta Vukoszávlyev, aki egyúttal azt kérte, hogy táblával, vagy a közterület-felügyelet eszközeivel segítse az önkormányzat a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését.

Az önkormányzat erre reagálva azt írta: már elkészítették válaszlevelüket, melyben ismertették a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértek más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jelezték azt is, hogy eddig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

HVG