Vállalkozás: Szeretne Mészáros Lőrinc közelébe költözni a Balatonnál? Most jó alkukat lehet kifogni

Vállalkozás: Szeretne Mészáros Lőrinc közelébe költözni a Balatonnál? Most jó alkukat lehet kifogni

A Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacát is padlóra küldte a válság. Kevés a vevő, akár 15-30 százalékos alkukat is el lehet érni.

A korábbi vásárlói rohamnak egy időre vége, és a keresleti piac hirtelen kínálati piacba fordult a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán – írja a Portfolio.hu ingatlanszakértők tapasztalataira hivatkozva.

A balatoni településeken az ingatlanközvetítő közreműködésével zárult eladások közül a legtöbb Balatonfüreden és Siófokon köttetett, de emellett népszerű még Zamárdi, Balatonföldvár és Szántód is – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Az északi part legkeresettebb településeinek számít Balatonfüred, Alsóörs, Balatonalmádi, Csopak és Tihany. Ezeken a területeken főként a 200 millió forint feletti ingatlanokra van kereslet, legyen az családi ház vagy nagyobb lakás. Az idei évben azonban elmondható, hogy az ügyfelek számára fontosabbá vált a lokáció, vagyis a parthoz való közelség, mint a panoráma.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója szerint jellemzően a Balaton háttértelepülésein keresnek az elmúlt időszakban lakásokat, mert arra kedvezőbbek az árak.

Bár az árak összességében nem csökkentek, a használt lakásoknál akár 15-20 százalékos alku is előfordul.

A legnépszerűbb települések többek között Siófok, Zamárdi, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonfőkajár, Balatonszabadi, valamint Lengyeltóti.

Az északi parton a Káli-medence, illetve a Balatontól kicsit messzebb eső települések vonzzák a legtöbb érdeklődőt, de népszerű települések például Révfülöp és Ábrahámhegy is. Az eladók továbbra is inkább kitartanak eredeti elképzeléseik mellett, ezért az árak jelentősen nem változtak. A keresleti oldalon viszont markáns változás, hogy

eltűntek a „nézelődők” és ma leginkább a határozott vételi szándékkal érkezők vannak jelen a piacon

– mondta Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere.

2022-ben már érzékelni lehetett a visszaesés jeleit és idén is a kivárás szó jellemzi legjobban a Velencei-tó ingatlanpiacát – véli Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Északon, például Sukoró környékén, ahol nincs tömegközlekedés, jellemzően jómódú vállalkozók vásárolják a 100 millió körüli ingatlanokat, míg délen, a vasút mentén inkább a középosztálybeli családok keresnek aktívan, éppen ezért itt a lakásokra, kisebb kertkapcsolatos otthonokra van a nagyobb érdeklődés.

Itt sokkal dominánsabb szempont az ár is, az a ház talál leginkább vevőre, ami belefér a 40-60 milliós ársávba.

A déli parton különösen értéknövelő tényező, ha egy ingatlan megközelíthetősége jó, például eléggé közel esik a vasútállomáshoz. A vágyak és a realitások összeigazítása még mindig gyakran a végső alkukban történik meg, így azokban előfordulhat 20-30 százalékos árcsökkentés is.

A Balaton (és különösen Tihany) rendkívül népszerű a Fidesz-közeli vállalkozók körében – mind üzleti, mind saját használati célból. Lassan befejezik a felújítási munkálatokat Mészáros Lőrincék 5484 négyzetméteres, tihanyi rezidenciájánál, ami papíron gazdasági épület, nem lakófunkcióval. A félhektáros birtokon három épület található, medence, sziklakert mesterséges patakkal, és két szoboragár egy kagyló alakú szökőkútnál.

Interaktív térképet készített a K-Monitor azokról a beruházásokból, amelyekkel a NER, vagyis a Fidesz-közeli politikai-gazdasági elit gazdagodik közpénzből. A Panoráma című projektben madártávlatból mutatják be először a Balaton-környéki fejlesztéseket, Balatonfüred és Tihany példáján azt illusztrálják, hogyan marad egyre kevesebb a lakosságnak a Balatonból a NER térhódításának javára. A honlap indulásának napján akkora forgalom érkezett, hogy lefagyott a szerver.

HVG