Cirkálórakéták és urániumtartalmú lőszerek raktárainak megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

Cirkálórakéták és urániumtartalmú lőszerek raktárainak megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

MH/MTI
2023. szeptember 18. hétfő. 18:44

A tábornok a csapások helyszínét nem nevezte meg, csak annyit mondott el, hogy a támadás elérte célját, és minden létesítményt eltaláltak.

Konasenkov nyolc, az orosz erők által visszavert támadásról számolt be, a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget pedig mintegy 640 főben nevezte meg. Mint mondta, a rohamok közül hatot a donyecki régióban lévő Kliscsijivka, Veszele, Majorszke, Marjinka és Vodjane környékén állítottak meg a légierő és a tüzérség támogatásával, és ezen a frontszakaszon 255 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy vezetésipontot, két lőszerraktárt, 12 páncélozott harcjárművet, öt HIMARS-rakétát és 27 drónt.

Ramzan Kadirov csecsen vezető hétfőn megjelent Telegram-bejegyzése szerint az ukrán fegyveres erők élőerőben és haditechnikában elszenvedett veszteségei a luhanszki régióba lévő Kreminna térségében „minden elképzelhető határt átlépnek”. Az írta, hogy az ukrán fél ennek ellenére igyekszik megvetni a lábát a területen.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a Kremlnek nincs információja Kadirov állítólagos betegségéről. A szóvivőt azokra az eredetileg ukrán médiában elterjedt, hírszerzési forrásokra hivatkozó állításra reagáltatták, amelyek szerint a csecsen vezető kómában van. Ezt cáfolandó Kadirov videófelvételt tett közzé a közösségi médiában a vasárnap esti sétájáról.

Peszkov nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Kadirov járt-e Moszkvában vasárnap, és ott találkozott-e Vlagyimir Putyin elnökkel.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben találat érte a regionális önkormányzat épületének tetőszerkezetét, a város közelében lévő Sztaromihajlivka községben pedig egy civil életét vesztette kazettás lőszer felrobbanása következtében. A Kurszk megyei Tyotkino községben 11 lakóépület sérült meg.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a rosztovi régióban őrizetbe vették az Oroszország Szabadsága Légió két tagját, aki az ukrán szolgálatok megbízásából egy közigazgatási épület felgyújtására készült.

A donyecki régió legfelsőbb bírósága hétfőn életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Volodiszlav Kulik 37 éves volt ukrán katonát, amiért tavaly tavasszal nyolc civilt megölt Mariupolban.

Írta a Magyar Hírlap