Gates, Musk és Zuckerberg Washingtonban tárgyalt az AI jövőbeli szabályozásáról

Gates, Musk és Zuckerberg Washingtonban tárgyalt az AI jövőbeli szabályozásáról

Bill Gates, Elon Musk és Mark Zuckerberg Washingtonban ült össze, hogy megvitassák a jövőbeli AI-szabályozást, a mesterséges intelligenciáról tartott háromórás szenátusi meghallgatásról érkezett Elon Musk pedig újságíróknak nyilatkozva röviden összefoglalta az AI jelentette súlyos kockázatokat:

„Van némi – nulla feletti – esély arra, hogy az AI mindannyiunkat megöl. Szerintem kicsi, de van rá némi esély. Az AI elrontásának súlyos következményei vannak.”

Musk hozzátette, e találkozó „úgy vonulhat be a történelembe, mint ami nagyon fontos lépés a civilizáció jövője szempontjából”. A három ismert vezető és techguru mellett magas rangú technológiai cégvezetők, a civil társadalom vezetői és több mint 60 szenátor találkozott, az ülést pedig Chuck Schumer szenátusi többségi vezető szervezte.

Ez csupán az első ülés volt a tervezett kilencből, melyek legfőbb célja a konszenzus kialakítása, mivel a szenátus a gyorsan fejlődő mesterséges intelligenciaipar szabályozását célzó jogszabálytervezet kidolgozására készül. A CNN jelentése szerint a mostani csoportban a Meta, a Google, az OpenAI, az Nvidia és az IBM vezérigazgatói vettek részt.

Amikor feltették a kérdést, hogy a szövetségi kormánynak kellene-e felügyelnie a mesterséges intelligenciát, minden résztvevő a magasba emelte a kezét, jelezve, hogy egyetértenek a felvetéssel. Ugyanakkor a résztvevők újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozták, egyelőre nem született meg a konszenzus arról, hogy mi legyen ez a szerep, ahogyan a jogszabályokkal kapcsolatos konkrétumok kapcsán sem jutottak közös álláspontra.

Írta a Magyar Hírlap