Kós Huberté a magyar úszósport 30. olimpiai aranyérme

2022-ben Európa-bajnok, 2023-ban világbajnok, az idén pedig immár olimpiai bajnok lett Kós Hubert. Kétszáz háton írt történelmet: egyrészt ő szerezte sportágunk 30. olimpiai aranyérmét, másrészt a szám hatvan éve lett végleg része az olimpiai programnak, ám mindössze egyszer, a moszkvai 1-2. alkalmával, Wladár Sándor és Verrasztó Zoltán állt az olimpia dobogón; sem előtte, sem utána senki. Egészen csütörtök estig. Bónuszként női 4×200-as gyorsváltónk, Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna és Ugrai Panna szenzációs úszással bejött hatodiknak!

 

Különleges lelki alkat kell ahhoz, hogy valaki egész évben a nagy dobásra készüljön – és amikor eljön az idő, akkor valóban nagyot dobjon. Kós Hubert a klasszikus edzésrezsimet végezte Bob Bowman keze alatt: kizárólag az olimpia számított, semmi más. Oké, kicsit az NCAA tavasszal, de szó sem lehetett arról, hogy holmi rövidpályás Eb-re, majd egy februári világbajnokságra eljöjjön. Bowmannél nem eshetett ki egyetlen hét sem a komoly melóból, kizárólag arról szólhatott minden, hogy majd ott, Párizsban, augusztus elsején este Hubi tökéletesen menjen végig a medencén négyszer. (Végül a júniusi Eb-re elküldte, de úgy, hogy háton nem úszott, csak régi kedvenc távján, 200 vegyesen – egyébként elsősorban azért, mert a kontinensivadallal egy időben zajlott a francia bajnokság, és Bowmannek Leon Marchand-ra kellett koncentrálnia; cserébe Hubit rommá úszatta, 17 rajttal, azaz úgymond “a foglalkozás elérte célját”).

Hogy végül is Kós készen áll, az az első két nap kiderült, két nagyon komoly 48-as százzal tolta a gyorsváltót, másnap életében először 53 másodpercen belül úszta a 100 hátat, igaz, rossz sorrendben, előbb úszta a nagy csúcsot, másodikra lassult, és még a döntőből is kicsúszott.

Viszont már aznap este írt: egyátlalán nem bánja, hogy így történt, neki itt 14. ideje volt, ha megszakad, sem tudna ötödiknél jobb lenni, sokkal többet ér, hogy két napig regenerálódhat a fő szám előtt. És közben több nagy rivális másnap a 100 döntőjében gyepálta magát.

Szerdán pedig elkezdett tisztulni a terep. A középdöntőben elesett a riói bajnok, a tokiói ezüstérmes Ryan Murphy, a 100 világrekordere, Thomas Ceccon, a 2021-es bronzérmes Luke Greenbank pedig hibázott egy komolyat, amiért kizárták. Persze, ellenfél így is maradt bőven – olimpián ingyen még nem adtak érmet senkinek.

És ha valaki azt hitte, hogy Kós ebben a mezőnyben könnyedén hazavitorlázik, az máris kezdhette ujjpercig rágni a körmét, miután a görög Európa-bajnok, Apostolos Christou féltávnál 1.16 másodperccel vezetett Hubi előtt. Aki lassan építkezett. Ötvennél negyediknek, száznál harmadiknak, százötvennél másodiknak fordult. Még mindig másodperces hátránnyal.

Akkor viszont jött egy brutális vízalatti delfinezés – Marchand ezzel tüntetette el a hátránya felét Milák Kristóffal szemben egy napja –, amivel kábé utol is érte a hellént, majd robbant a hajrá és egy olyan utolsó 28.46-os utolsó ötven, hogy csak füstölt. Christou 1.6 másodpercet kapott zárótűz gyanánt, azaz Hubi végül biztos, 0.56-os előnnyel ért a falhoz.

Aztán a kötélre ült – és ünnepelni kezdett. Amikor a mixed zone-ban próbáltam mutatni az részidőket neki, ő, akinek ez mindig alap volt, most csak nevetett: “Olimpiát nyertem, most ez nem érdekel!” (Mindezt persze azután, hogy gyermeki örömmel, könnyes szemmel felnézett: “Megvan, érted, megvan!”) Csak úgy mellékesen: 12 századdal maradt el a fukuokai vb-n szintén aranyat érő országos csúcsától (1:54.14), amit azért értékelni illik, hiszen a harmadik legjobb ideje már 1:55.95.

Az eredményhirdetésen a NOB magyar tagja, Fürjes Balázs mellett Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, úgy is, mint a szám egyetlen korábbi magyar győztese adta át Hubinak az aranyat, hogy aztán a friss olimpiai bajnok a tiszteletkör közben érzelmes pillanatokat élhessen át családjával, illetve pacsizzon végig az első sorban ülő nézőkkel és sportolókkal.

A nap másik fő attrakciója női gyorsváltónk remeklése volt: amint vártuk, a délelőtti második időhöz képest a döntőre behozott klasszisokkal szemben (az amerikaiaknál például Ledecky, az ausztráloknál Titmus) a hatodik hely elérése lehetett realitás, de ehhez is nagyon komolyat kellett jönniük a lányoknak.

Pádár Niki megadta az alaphangot: 1:56.14-es junior Európa-csúccsal indított – a mezőny erejére jellemző, hogy szolid 6. helyen adta így a váltót –, majd Ábrahám Minna hozott egy újabb 1:57-et, Késely Ajna, bár Pádár Nikivel edzett az elmúlt hetekben, nem tudott javulni (de legalább 2 percen belül maradt), ugyanakkor Ugrai Panna megint remekelt, ő is 1:57-es részidőt szállított, így majdnem két másodperces javulással, 7:50-es idővel sikerült bejönni hatodik helyre, ami óriási eredmény. Már csak azért is, mert mindössze két európai négyes fért be a fináléba, a britek előttünk értek be, mi lettünk a hatodikak; egyébként ha sikerült volna túlszárnyalni a 2009-es, cápadresszes  7:48-as országos csúcsot, azzal is csupán a szigetországiakat előztük volna meg, ennyire őrült módon felgyorsult a világ többi része (az ausztrálok nyertek amúgy, utcahosszal).

A lányoknál a kétszáz hát még az elődöntőnél tartott, ám Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra relatíve messze volt a fináléhoz szükséges 2:08.8-as időtől. Eszter egyéni csúcsot szeretett volna, ami talán elegendő lett volna a nyolcadik hely elcsípéséhez, ám nem tudott annyit javulni, amennyit szeretett volna.

 

Nyilatkozatok

 

Kós Hubert

“Megvan – és ez hihetetlen, azért ezt még fel kell dolgoznom… Minden idők legnagyobb kétszázas hátúszója, Aaron Peirsol mondta, ezt a távot úgy kell leúszni, ahogy aznap érzed magad. Én éreztem egy kicsi fáradtságot, ezért csak arra koncentráltam, hogy azt csináljam, amit egész évben gyakoroltunk, hogy a táv második fele legyen igazán erős. Amikor kijöttem, kizártam mindent, nem érdekelt, hogy öt karika, meg telt ház, hogy ez olimpia, a nagy esély, legközelebb négy év múlva lesz – csak magamra fókuszáltam, a versenyből sem láttam semmit, azaz nem tudtam, merre van a görög srác, kizárólag a hajrámra figyeltem. Ahogy a falhoz értem, már láttam, hogy csak az én nevem mellett jelenik meg az idő… Ugyanúgy, mint tavaly a világbajnokságon… Azért még benéztem magam mögé, hogy biztos egy lámpa világít a rajtkövön… És ez leírhatatlan érzés volt. Nagyon sok mindent áldoztam fel ezért, és csodálatos azt érezni: igen, megérte.”

Pádár Nikolett

„Nagyon meglepődtem az időn, nagyon jól esett ez az úszás, főleg abból a szempontból, hogy mi történt velem a héten. Nagyon örülök, hogy le tudunk még dobni két másodpercet és olimpiai hatodikak lettünk!”

Ábrahám Minna

“Amikor döntő előtt beléptünk az állítószobába, hirtelen nagyon elkezdtem izgulni, hogy Úristen, mi most olimpiai döntőt fogunk úszni… De aztán megnyugtattam magam, hogy ez már egy összeszokott csapat, és ugyanazt a kétszáz métert kell végül leúszni. Amennyire csak lehetett, nyomtam az ausztrálok és az amerikaiak között, végig bíztam a lányokban, és ez nagyon szép eredmény, főként mert hármunknak ez az első olimpiája!”

Késely Ajna

“Az emberes részét a lányok vitték, nekik köszönhető, hogy még két másodpercet le tudtunk csapni a reggeli időből. Büszke vagyok a csapatra, gyönyörű ez a hatodik hely. Magamra kicsit haragos vagyok, jobb időre vágytam, huszonkét évesen a csúcsformámban kéne lennem, de csak kergetem az egyéni csúcsokat. Hosszú út áll előttem, amíg ezt megfejtem, mégis büszke vagyok és örülök, hogy itt lehettem, ezekkel a csodálatos lányokkal.”

Ugrai Panna

“A világon a hatodik legjobbak vagyunk, én ezt egyáltalán nem hittem volna előtte. Egyelőre felfoghatatlan az egész, amikor kilépünk egy ekkora közönség elé és mindenki minket figyel… Nagyon felemelő ez az egész, nem sok mindenkinek adatik ez meg, hogy itt lehettem, ennyi tapasztalatot gyűjthettem, és nagyon boldog vagyok, hogy ezek közé az emberek közé tartozhatok. Remek csajokkal úszhattam együtt, folytatjuk tovább!”

Szabó-Feltóthy Eszter

“Nagyon örülök annak, hogy itt lehettem. Alakulhatott volna mondjuk a másik irányba a dolog, hogy bejutok nyolcaddikként, de ez most így történt. Szerettem volna egyéni csúcsot úszni, mindent kiadtam magamból, nem ezen múlott a dolog.”

Molnár Dóra

“Nagyon büszke vagyok erre a helyezésre, már a középdöntőbe jutásra is, kiúsztam magamból mindent. Nagyon élveztem, hihetetlen élmény volt ennyi ember elé kisétálni, de valamennyire ki kellett azért zárni, hogy ne vigyen el magával az élmény. Szavakkal szinte leírhatatlan az érzés.”

A magyar versenyzők eredményei – 6. nap, este

Férfiak

200m hát, döntő: 1. Kós Hubert 1:54.26

Nők

200m hát, elődöntő: 10. Szabó-Feltóthy Eszter 2:09.41, 12. Molnár Dóra 2:09.83

4x200m gyorsváltó: 6. Magyarország 7:50.52 (Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna)

Pádár Nikolett a váltó első embereként 1:56.14-gyel új junior Európa-csúcsot úszott.