Közegészségügyi válsághelyzetet hirdettek az Egyesült Államokban a fegyveres erőszak terjedése miatt

Az Egyesült Államok tiszti főorvosa, Vivek Murthy javaslatot is tett arra, hogyan lehetne csökkenteni a halálesetek számát.

Vivek Murthy hivatalos figyelmeztetést tett közzé, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy a lőfegyverekkel elkövetett emberölések száma az elmúlt évtizedben, míg a lőfegyverrel végrehajtott öngyilkosságoké az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekszik.

A közlemény szerint 2022-ben az összes lőfegyver által okozott haláleset 56 százaléka öngyilkosságból adódott, 40 százalék emberölés következménye, a többi esetben szándékolatlan incidens állt a háttérben. A tiszti főorvos arra is rámutatott, hogy a statisztikák alapján mára a lőfegyverekhez köthető végzetes esetek vezető halálokká váltak mind a gyerekek, mind a felnőttek körében – írja az MTI.

Vivek Murthy a fegyverek okozta halálesetek visszaszorítása érdekében az automata fegyverek betiltását sürgeti, és egyéb jogszabályok elfogadását is szükségesnek látja. Legutóbb két évvel ezelőtt volt előrelépés, ekkor írta alá Joe Biden az új fegyvertartási törvényt, amely szerint pénzügyi támogatást kapnak azok az államoknak, ahol lehetővé teszik, hogy a bíróságok megvonják a fegyverviselés jogát azoktól az emberektől, akik bármilyen embercsoportra fenyegetésként tekintenek, illetve amely korlátozza a fegyverek eladását azoknak, akiket korábban családon belüli erőszakért ítéltek el.

Az intézkedés ellenére most is gyakoriak a fegyveres támadások. Az elmúlt hétvégén az Egyesült Államokban ismét több helyen volt lövöldözés, amelyekben több tucat ember szenvedett halálos vagy súlyos sebesülést.

HVG