Kiderült, hogy orosz dezinformációt terjeszt a ChatGPT és más mesterséges intelligenciák

Többször is kritika nélkül közöltek a moszkvai narratívának megfelelő és hamis információkat azok a mesterséges intelligenciák, amiket a NewsGuard elemzői vizsgáltak meg közelebbről.

A különböző mesterséges intelligenciák, mint például az OpenAI ChatGPT-je akaratlanul is orosz dezinformációt terjesztenek – derült ki egy új tanulmányból. A hírek monitorozásával foglalkozó szervezet, a NewsGuard tíz chatbotot vizsgált meg, amelyeknek 57 felszólításra kellett válaszolniuk. A cél az volt, hogy a szakemberek feltárják az ismert orosz dezinformációs narratívákra adott válaszokat.

A The New York Times beszámolója szerint a NewsGuard összesen 19 olyan hamis, a mesterséges intelligencia által visszamondott narratívát azonosított, amelyek az orosz dezinformációs hálózathoz kapcsolódnak. Ezek között találni például azt is, ami szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy korrupt államfő.

A szervezet a ChatGPT mellett többek között a Microsoft és a Meta mesterséges intelligenciáját (MI) is tesztelte. Bár az eredményeket külön-külön nem közölte a NewsGuard, a tanulmány szerint előfordult, hogy a dezinformációt kritika nélkül közölte, de olyan is, hogy más állításokkal ellensúlyozta az MI.

Kiderült, a chatbotok által visszaadott álinformációk egytől egyik egy volt amerikai tengerészgyalogostól, John Mark Dougantől származtak. Dougan még 2016-ban szökött az Egyesült Államokból Oroszországba, miután kiderült, Amerikában hackelés vádjával akarják bíróság elé állítani. Később bebizonyosodott, hogy a férfi Moszkvából terjesztett az orosz narratívának megfelelő álhíreket. 2022 júniusában például arról beszélt, hogy az ukrán katonák saját állampolgáraikat terrorizálják, háborús bűnöket követnek el az országuk lakossága ellen, ehhez pedig a NATO ad nekik támogatást.

Ahogy az Interesting Engineering megjegyzi: a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban folyamatosan nő az aggodalom, hogy a rendszerek még jobban felerősíthetik az álhírek terjedését. Ez hívta életre a NewsGuard azon törekvését is, hogy a tanulmányok eredménye alapján javaslatokat tegyen az Egyesült Államokban az MI szabályozására.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG