Bankszámlájára utaltatta társai ösztöndíját, sőt még jegyeit is módosította az egyetemista hacker

Banki azonosítási nehézségek miatt csak néhány százezer forintot tudott zsákmányolni, most letartóztatásban várja a tárgyalást.

Letartóztatott a bíróság egy fiatal egyetemistát, aki feltörte az elektronikus tanulmányi rendszert, saját bankszámlájára utaltatta diáktársai ösztöndíját, sőt érdemjegyeket, vizsgakiírásokat is módosított.

Az ügyészség közleménye szerint a fiatal tavaly létrehozott egy megtévesztő e-mail-címet, melyről diáktársainak küldött ki leveleket. Ha ők az ebben található linkre kattintottak, a tanulmányi rendszer bejelentkezési felületéhez megtévesztésig hasonlító adathalász weboldalra jutottak, ahol – mivel azt hitték ez szabályos belépés – megadták a bejelentkezéshez szükséges kódot és a hozzá tartozó jelszót.

Ezekkel az adatokkal a hacker idén februárban több tucat hallgató fiókjába lépett be, és az ösztöndíj kifizetésekhez megadott bankszámlaszámot a saját nevére vezetett bankszámlákra módosította. Az átutalások meg is kezdődtek, de banki azonosítási nehézségek miatt csak 64.000 forintot zsákmányolt.

Ezután a fiatal két oktató fiókjába is belépett, ahol módosította a saját és egy hallgatótársa érdemjegyeit, valamint vizsgakiírásokat hajtott végre, és törölte azokat. Később egy másik felsőoktatási intézményben hasonló módszerekkel további, összesen 2 millió forint összegű ösztöndíjat próbált megszerezni, azonban végül csak mintegy 300 ezer forintot zsákmányolt.

A fővárosi rendőrök később azonosították és őrizetbe vették a hackert, akit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A nyomozási bíró egy hónapra elrendelte a letartóztatását, majd később meg is hosszabbította azt.

HVG