Meghalt Jerry West

86 éves volt a Los Angeles Lakers legendája.

86 éves korában meghalt Jerry West, a Los Angeles Lakers legendás játékosa – írja a CNN az NBA másik los angelesi csapatra, a Clippersre hivakozva. West szerda reggel halt meg feleségével, Karennel az oldalán.

Westet – akinek a beceneve Mr. Clutch volt játékosként (arra utalva, hogy a kulcsszituációkban mindig nagyon magabiztos volt) – 1960-ban draftolta az akkor még Minneapolis Lakers néven futó csapat, majd nem sokkal ezután Los Angelesbe költözött a franchise. A Lakersben 1974-ig játszott 1-es és 2-es poszton és ez idő alatt 14-szer választották be az NBA All-Star csapatába, valamint kilenc NBA-nagydöntőt játszott.

West másik beceneve a „The Logo” volt, ugyanis ő ihlette a liga logójában lévő sziluettet. West volt az 1960-ban olimpiai aranyérmet nyerő amerikai kosárlabdacsapat egyik csapatkapitánya is.

Játékos pályafutása után 1976-tól három szezonon keresztül edzősködött a Lakersnél, majd játékosmegfigyelő lett. A Lakers vezetőségében eltöltött évei alatt West segített újjáépíteni a csapatot, az 1980-as években így egy olyan legendás Lakers állt össze, amelyben ott volt többek között Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar és James Worthy is, majd az 1990-es években a Shaquille O’Neal–Kobe Bryant duó.

Írta a HVG