„A Globális Dél nem fogja támogatni Kijevet, ahogy azt a Nyugat követeli”

„A Globális Dél nem fogja támogatni Kijevet, ahogy azt a Nyugat követeli”

A cikk szerint a világ egyes részein „az Egyesült Államokkal és Európával szembeni ellenségeskedésre”, valamint a feltörekvő hatalmak, például Brazília és Dél-Afrika azon vágyára hivatkozott, hogy érvényesítsék függetlenségüket – írták.

A lap részletezte a nyugati diplomácia állítólagos sikereit és kudarcait annak érdekében, hogy a világ vezetőinek jövő heti, az ENSZ-közgyűlésen tartandó találkozója előtt a semleges nemzetek támogatását megszerezze az általa „Ukrajna igazságos békerendezésének” nevezett megoldáshoz.

„Világos, hogy a Nyugatot összességében meglepte az úgynevezett globális dél számos országának meglehetősen széles körű vonakodása… a csatlakozással kapcsolatban” – mondta a lapnak Jan Techau, az Eurasia Group tanácsadó cég munkatársa.

A lap megjegyezte, hogy számos feltörekvő ország ellenállt a jóvátételre és a bíróságra vonatkozó követeléseknek, miközben „csökkent a nemzetközi hajlandóság arra, hogy nyilvánosan felszólítsák Oroszországot”. A G20-ak vezetőinek a múlt heti indiai csúcstalálkozóját követő zárónyilatkozata sem ítélte el Oroszországot, és még csak nem is nevezte a konfliktust „Ukrajna elleni háborúnak”, ahogy az korábban említésre került.

Írta a Magyar Hírlap