Milák Kristóf edzője: Nem túl jó jel, hogy nem tartunk előrébb, mint áprilisban

„Kristóf erős, gyors, de nincs megfelelő állóképessége. Nem túl jó jel, hogy nem tartunk előrébb, mint áprilisban” – mondta Virth Balázs, Milák Kristóf edzője a Sportal-nak azután, hogy a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat barcelonai állomásán 100 méter pillangón aranyérmet nyert, fő számában, 200 méter pillangón viszont az áprilisi országos bajnokságon úszott idejétől is elmaradva ezüstérmes lett.

Arra a kérdésre, hogy Miláknak van-e még elég ideje az olimpiáig visszaszerezni a kondiját vagy inkább átáll-e a 100 méter pillangóra, Virth azt mondta, a Mare Nostrum hétvégi, monacói versenye után ül majd le az úszóval, és akkor beszélik meg, hogyan tovább.

Az olimpiai bajnok Milák tavaly június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi, fukuokai vb-n. Arról írt, hogy mély hullámvölgybe került, és sem fizikálisan, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Szabadságra ment, amelyről szeptember elején kellett volna visszatérnie, de a megbeszélt időpontban nem kezdte meg az edzéseket, októberben aztán lemondta a részvételt a budapesti világkupa-versenyen is. A nagyközönség számára akkor vált világossá, hogy nem készül rendesen.  

Erőnléti edzője, Zala György január elején azt mondta, hogy akkor már két és fél hónapja dolgozott, aminek már meglátszott az eredménye, például az, hogy nincs súlyfeleslege. Akkoriban nyilatkozott lapunknak Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője, aki azt latolgatta, lehet-e még esélye egykori tanítványának a sikeres olimpiai szereplésre. Milák január közepén kezdte újra a vizes edzéseket, egyik edzője pedig februárban azt mondta, ha végig a kellő intenzitással edz, nagy reményekkel utazhat Párizsba. Milák elmondása szerint testileg és mentálisan is szüksége volt egy hosszabb pihenőre, és úgy gondolja, a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés. 

Az áprilisi országos bajnokságon aztán hatból öt számot behúzott, egyedül 50 méter pillangón talált legyőzőre, ez azonban nem olimpiai szám.  Az ob után Virth Balázs azt hangsúlyozta, hogy ekkora kihagyás után jó időket úszott tanítványa, de önmagához képest még fejlődnie kell, főleg az állóképességét illetően.

Írta a HVG